FINANCES MUNICIPALS
Societat 21/10/2012

Equipaments faraònics abandonats

Més de 121.000 factures sense pagar a causa de projectes que els ajuntaments no poden mantenir

Joan Serra
1 min
Equipaments faraònics abandonats

BarcelonaA Seva (Osona) van alçar un centre cívic polivalent, amb 425 butaques i un cost de 4,3 milions d'euros, que gairebé no s'ha omplert mai. El projecte s'havia pressupostat en 2,6 milions, però l'execució de les obres gairebé en va duplicar el cost. "Es va fer una mala gestió, perquè no necessitàvem un edifici com aquest", conclou l'actual alcalde, Èric Vila.

L'exemple de Seva il·lustra el comportament de molts ajuntaments en època de bonança econòmica, quan els ingressos associats a les llicències d'obres van engreixar les arques municipals i van permetre als alcaldes pensar en gran. Cada poble havia de tenir piscina municipal, una biblioteca o un teatre, equipaments que ara, amb la mamella de la construcció eixuta, costen de mantenir perquè els ingressos han caigut en picat.

Els ajuntaments catalans van rebre 635 milions d'euros del pla de proveïdors del ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques per abonar 121.149 factures pendents a 11.004 empreses amb les quals havien contractat serveis. Aquests deutes dels municipis il·lustren la voràgine inversora prèvia a la crisi.

Podeu llegir l'article sencer a l'ARA Premium.

stats