Societat 12/12/2021

L’erupció del Cumbre Vieja bat rècords de durada

Els gasos centren ara la preocupació de les autoritats i els científics

N.V.
2 min
Un agent observa el volcà a la localitat d’El Paso.

BarcelonaAquest diumenge, exactament quan passin 13 minuts de les tres de la tarda, el volcà Cumbre Vieja, a La Palma, assolirà una altra fita històrica. Amb 85 dies seguits es convertirà en el volcà amb l’erupció més llarga que hi ha hagut mai a l’illa, des que existeixen els registres. L’hora exacta d’aquest moment -pràcticament a un quart de quatre- és quan el Cumbre Vieja superarà el temps d’erupció que va tenir el Tehuya, l’any 1585. Òbviament, els experts vulcanòlegs ja donaven ahir per aconseguit aquest rècord de durada perquè, tal com asseguren, un fenomen d’aquestes característiques no s’atura de la nit al dia, sinó que requereix un procés de setmanes.

Així, pràcticament tres mesos després de la primera expulsió de lava, el volcà de La Palma es va despertar ahir amb nous moviments sísmics, tot i que de poca importància. Segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), es van detectar cinc sismes durant les primeres hores de dissabte: el de més magnitud va arribar a 2,8 a la localitat de Mazo, de matinada i a 38 quilòmetres de profunditat. Al tancament d’aquesta edició, en les últimes 10 hores s’havien detectat una cinquantena de sismes, dels quals tres van poder ser percebuts pels habitants més propers a la zona de l’erupció.

Ara que els centres d’emissió de lava estan menys actius i els terratrèmols entren dins de les estadístiques dels vulcanòlegs, el que més preocupa a les autoritats i als científics que monitoregen el volcà són els gasos que emet. Els nivells de qualitat de l’aire -que els últims dies han sigut desfavorables en diversos moments a les estacions de Los Llanos de Aridane, Tazacorte i Puntagorda- estan dificultant l’accés de nou a molts habitatges i fins i tot les obres que han d’ajudar a finalitzar la nova carretera a Puerto Naos, segons informaven ahir les autoritats de l’illa.

Danys incomparables

Fins ara, l’erupció, que va començar el 19 de setembre, ha provocat danys incomparables amb cap altre esdeveniment relacionat amb volcans arreu d’Europa en l’últim segle. Segons les autoritats, la factura d’aquests danys materials s’eleva ja fins als més de 900 milions d’euros, fins ara. També hi ha hagut més de 7.000 persones evacuades.

A nivell geogràfic, l’erupció del Cumbre Vieja ha canviat totalment l’orografia de La Palma. Les colades de lava que ha expulsat cobreixen una superfície equivalent a tot Melilla. A més els dos deltes de lava que s’han format al municipi de Tazacorte han guanyat unes 50 hectàrees de terreny al mar.

Ahir dissabte el satèl·lit Copernicus va actualitzar el monitoreig a la zona del volcà i va concretar que la lava ja ha cobert 1.223,5 hectàrees. Això ha afectat o destruït completament fins ara 2.896 edificacions o construccions. Respecte a l’anterior actualització, l’erupció ha fet créixer la superfície destruïda en més d’11 hectàrees.

stats