Societat 26/12/2021

La Palma afronta un futur incert després de 85 dies d'erupció

Aquest dilluns es començarà a estudiar el pla de reallotjament dels afectats

ARA
2 min
Tres persones contemplen la fi de l'erupció del volcà de La Palma

BarcelonaTot i que l'erupció del volcà de La Palma es va donar per acabada el dia de Nadal, després de 85 dies i vuit hores d'activitat, els veïns continuen mirant amb preocupació el seu futur. Més de 7.000 persones continuen desallotjades i fa una setmana en la zona d'exclusió es detectaven nivells letals de gasos tòxics. Aquest dilluns es començarà a estudiar el pla de reallotjament dels afectats, que es farà de manera "segura, ordenada, gradual i progressiva", anunciava aquesta setmana el conseller del govern canari Julio Pérez, director del Pevolca.

Segons l'últim recompte del cadastre, hi ha 1.576 edificacions destruïdes, però les estimacions del sistema de satèl·lits europeu Copernicus eleven la xifra a gairebé 3.000. L'erupció ha arrasat 370 hectàrees de cultius i ha afectat prop de 74 quilòmetres de carreteres. La factura per reparar les comunicacions i serveis bàsics a la zona es compta per milions d'euros i les tasques de reconstrucció seran "laborioses", admetia en les últimes hores el coordinador del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende. "Quan ens despertem del malson ens adonarem dels grans danys que ha fet el volcà", pronosticava Morcuende en una entrevista a Efe.

La lava ha afectat una àrea de 1.219 hectàrees i algunes de les riuades han engolit barris sencers de La Palma, com ara el de Todoque. En aquest punt, el magma té un gruix mitjà de 12 metres, tot i que en altres punts s'han detectat fins a setanta metres d'alçada.

Mentrestant, els científics continuen treballant en la monitorització del volcà i les emissions de gasos a la zona afectada. Les últimes estimacions indiquen que el con del volcà, que ara té sis cràters, està 1.121 metres per damunt del mar i s'eleva gairebé 2.000 metres per damunt de l'anterior terreny sobre el qual s'assentava. De fet, l'erupció ha canviat radicalment l'orografia de La Palma. A aquesta nova elevació cal sumar-hi dos deltes més de lava guanyats al mar, que sumen 48 hectàrees.

El cràter més gran del volcà té 172 metres de diàmetre i el més petit, 106. Es calcula que el volum de tot l'edifici volcànic és de 34 milions de metres cúbics. Durant els 85 dies i vuit hores d'erupció el volcà ha expulsat dos-cents millons de metres cúbics de lava i altres materials. Es tracta de l'erupció més llarga i la més destructiva que ha registrat l'illa durant tota la seva història.

stats