Societat 15/04/2020

El curs s'acabarà al juny però durant l'estiu hi haurà activitats de reforç a més escoles

Passar de curs serà "la norma general" i es limitarà repetir curs a casos "molt excepcionals"

Laia Vicens
3 min
Alumnes de primer i segon de primària participant en l’activitat de reforç educatiu de l’Escola Campclar de Tarragona.

BarcelonaEl curs escolar acabarà al juny, com estava previst, i a l’estiu s’obriran les escoles per fer activitats de reforç escolar i lúdiques, impulsades per administracions o organitzacions, i dirigides sobretot als alumnes de famílies desafavorides que ho demanin. En territori català, la decisió que van prendre ahir en una reunió la ministra d’Educació, Isabel Celaá, i els consellers del ram, no significarà una gran revolució –al juliol és molt habitual que les escoles estiguin obertes per fer-hi casals d’estiu–, però sí un pas endavant per intentar indemnitzar els infants pel tancament d’aules. “La nostra proposta és que aquest estiu hi hagi més casals, estiguin més becats i tinguin més contingut formatiu”, ha dit aquest vespre el conseller, Josep Bargalló.

La decisió l'han pres aquest dimecres en una reunió la ministra d'Educació, Isabel Celaá, i els consellers del ram, just l'endemà que una quarantena d'entitats i experts en educació, liderats per l'ONG Save the Children, enviessin una carta a Celaá en què demanaven obrir escoles durant l'estiu per "oferir oportunitats educatives" a tots els infants, especialment en contextos vulnerables, que incloguin activitats per reforçar continguts curriculars, fer activitats de lleure, garantir una bona alimentació i ajudar a la conciliació familiar.

La carta no deixava clar quin havia de ser el paper dels mestres i professors durant l'estiu: ¿han de ser ells els que facin les activitats curriculars o es contractaran monitors de lleure? Tot i que no s'hi van referir explícitament, ahir els sindicats d'educació a Catalunya van emetre un comunicat en bloc en què reclamaven a l'administració que "es respecti el calendari escolar vigent" i argumentaven que aquest estiu tant alumnes com professors necessitaran "més que mai vacances escolars".

La ministra ha explicat que les activitats que es faran no seran lectives, sinó més aviat d'oci i de reforç escolar per a alumnes vulnerables, i que les dinamitzaran "persones que no treballen habitualment en el curs escolar", com monitors de lleure.

A Catalunya el debat fa uns dies que està obert, després que diverses veus del sector educatiu reclamessin activitats gratuïtes per revertir les desigualtats a causa del confinament i indemnitzar els infants pel temps que les escoles han estat tancades.

No hi haurà aprovat general, però repetir curs serà "molt excepcional"

A nivell escolar, s'ha desestimat l'aprovat general, una decisió que podria posar en risc hàbits de lectura i treball i que no seria "ni just ni eficaç", segons el número 2 del ministeri, Alejandro Tiana. En lloc de fer passar de curs tots els estudiants amb la mateixa nota, s'ha acordat per avaluar cada alumne en base a les notes obtingudes durant els dos primers trimestres mentre les aules estaven obertes. Ara bé, sí que s'ha acordat que passar de curs sigui "la norma general" i que repetir curs sigui "l'excepció". Això, però, no és massa diferent al que ja es fa ara -la llei actual diu, textualment, que la repetició es considera "una mesura de caràcter excepcional"-. "Ara serà molt excepcional", ha matisat Celaá en roda de premsa, una decisió que haurà d'estar "sòlidament argumentada i acompanyada d'un pla precís de recuperació en cadascun dels informes que s'entregarà a cada alumne".

Ara mateix, la llei estableix que repeteixin els alumnes que no aprovin dues o més matèries a l’ESO, mentre que a primària ho decideixen els mestres, els psicòlegs i els pares en cas que l’alumne “no hagi aconseguit els objectius i assolit el grau d’adquisició de les competències corresponents”. Actualment, la taxa d’idoneïtat de Catalunya aquest any -mesura el nombre d’alumnes que es matriculen al curs que els pertoca per edat-és del 80,5% als 15 anys. Això significa que un de cada cinc alumnes haurà repetit curs abans d’acabar l’etapa de secundària.

La decisió va en la línia del que va proposar el consell escolar de l'Estat de limitar les repeticions de curs a casos "extraordinaris", en aquells alumnes en què durant el 1r i 2n trimestre ja s'havien constatat dificultats per passar de curs. És a dir, les qualificacions de les primeres avaluacions serviran de referència, i l'últim trimestre servirà de "diagnòstic". El departament d'Educació ja va anunciar que el tercer trimestre serà avaluable –és a dir, hi haurà un retorn de la feina que faci l'alumne–, però alhora cap alumne podrà suspendre pel que passi aquest últim trimestre. De fet, fonts del departament d'Educació han celebrat que els criteris generals, com acabar el curs el juny, coincideixen amb el que ja havien dit des de la conselleria, i han remarcat que en la reunió s'ha deixat clar que el ministeri "no discuteix que el departament és l'autoritat educativa a Catalunya" i que, per això, "el gruix de les decisions" les ha de prendre el Govern.

stats