Societat 14/09/2015

Més matemàtiques i beques i menys llei Wert: les 10 novetats del curs

El curs comença amb la xifra rècord d'1.560.468 alumnes i 790 mestres extres

Elisabet Escriche
3 min
Alumnes de l’Escola Sadako de Barcelona treballant en un projecte. Més d’un milió i mig d’estudiants van acabar ahir el curs escolar, el més nombrós de la història.

BarcelonaEl curs escolar comença aquest dilluns amb la xifra històrica d'1.560.468 alumnes i un increment de 790 de la plantilla de professors (en total n'hi ha 65.577). Aquestes són les 10 principals novetats del curs:

1. La Lomce es complirà administrativament

La llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa, la Lomce, que enguany s'estén a tota la primària, a primer i tercer d'ESO i a primer de batxillerat, es complirà "en l'àmbit administratiu" perquè els alumnes no es trobin entrebancs a l'hora d'obtenir les titulacions acadèmiques. En relació al batxillerat, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha deixat clar a l'alumnat que l'accés a la universitat es continuarà fent a través de la selectivitat.

2. Dotze escoles apliquen el 25% del castellà

Dotze escoles duen a terme en alguna de les seves aules un 25% de les classes en castellà per ordre del TSJC. Hi ha famílies, però, que han decidit renunciar a la mesura com l'escola de Balaguer o l'Escola Pia de Mataró.

3. Més matemàtiques i anglès

Els alumnes de tots els cursos de primària fan més hores de matemàtiques i passen de tres a quatre hores setmanals. Aquesta mesura ja es va aplicar a primer, tercer i cinquè el curs passat. Pel que fa a secundària els alumnes de tercer d'ESO tindran una hora més de matemàtiques a la setmana, tal com ja es va fer l'any passat a segon i quart. Amb aquest increment, Ensenyament vol evitar que els estudiants d'aquest curs siguin segregats i no hagin de triar entre fer matemàtiques aplicades (més fàcils) o acadèmiques (més difícils), tal com preveu la Lomce. També s'augmentaran les classes d'anglès a l'ESO.

4. Més escriptura i geometria i regulació de l'ús del mòbil

regulació de l'ús del mòbilS'impulsa un pla de millora de l'expressió escrita a primària i secundària després que a les proves de competències de sisè de primària del curs passat es detectés que és el punt feble dels estudiants. Les escoles, a més, han regulat l'ús del mòbil i també permeten que els nens nascuts prematurament puguin començar P-3 amb 4 anys.

5. Beques menjador i escola inclusiva

Es destinaran 48 milions d'euros per a 80.000 beques menjador. Per primer cop també hi haurà una altra partida de 3 milions d'euros per a nens que vagin a la llar d'infants i s'impulsarà un pla pilot a partir del mes de gener per oferir un àpat als alumnes de secundària.

6. L'Erasmus de la FP

En FP bàsica, Catalunya seguirà el mateix model que el curs passat, en què l'alumnat pot estudiar alhora el títol de l'ESO i el de la FP inicial. Aquest tipus de formació amb doble titulació es fa a 10 centres, cinc més que l'any passat. També s'impulsa una mena d'Erasmus a la FP, anomenat projecte ECVET, i es farà un projecte pilot d'itineraris per a persones amb discapacitat.

7. Formació del professorat

S'ofereix als docents un curs de 100 hores a través de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per millorar l'ensenyament de les matemàtiques, especialment de geometria, i també tindran 50 places per fer un màster d'actualització dels coneixements disciplinaris i didàctics de matemàtiques i anglès a primària. Es tracta d'un pla pilot que serà gratuït per als docents amb l'única condició que apliquin els coneixements al seu centre.

8. 5.000.000 d'ajudes per a les escoles de música

També hi haurà nous criteris en l'adjudicació de les escoles de música municipals, que en els darrers anys han vist com deixaven de rebre aportacions. S'hi destinaran 5.000.000 d'euros. El 60% de les aportacions es farà en funció del nombre d'alumnes d'entre 4 i 18 anys i del nombre d'hores lectives setmanals. L'altre 40% dependrà de la funció social de l'escola o les classes que facin de diversos instruments.

9. Escoles rurals, de 0 a 3 anys

Les escoles rurals podran atendre alumnes d'educació infantil de 0 a 3 anys per evitar que les famílies es vegin obligades a traslladar els fills a altres municipis. Es durà a terme una prova pilot a set municipis (tres de les Terres de l'Ebre i els altres quatre de Lleida).

10. Nou sistema de registre

També hi haurà un nou sistema de registre de l'alumnat, el RALC, que agilitzarà la informació.

stats