Societat 13/01/2015

El govern espanyol, disposat a repensar la intervenció de trucades sense autorització judicial

El Consell General del Poder Judicial s'ha mostrat contrari a aquesta reforma de la llei d'enjudiciament criminal

Ara
2 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, en una imatge d'arxiu. EFE

MadridEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, s'ha mostrat disposat a repensar la possibilitat de fer punxades telefòniques sense una autorització prèvia, tal com recull la reforma de la llei d'enjudiciament criminal del seu govern. Ho ha dit en una entrevista a la Cadena Ser, després que aquest dilluns el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) emetés un dictamen crític amb la mesura. L'òrgan de govern dels jutges en qüestiona l'encaix constitucional.

Catalá ha assegurat que el seu ministeri està "disposat a negociar" si els experts es mostren en contra de la possibilitat d'intervenir, amb menys garanties que fins ara, les comunicacions. "No som els més llestos", ha dit, i ha assegurat que l'objectiu de la llei ha de ser obtenir el màxim consens possible.

No obstant, ha justificat els canvis que han introduït a la llei per ser més àgils en les investigacions i ha recordat que actualment ja és possible aquest procediment en els casos de terrorisme. El PP, ha explicat, només pretenia ampliar-ho a altres delictes. Tot i al·legar motius de procediment -perquè els cossos de seguretat puguin treballar amb més rapidesa- ha admès que el tràmit de demanar permís previ a un jutge porta poc temps i que cap d'ells el nega.

Combatre el jihadisme

El ministre també ha explicat les reformes que l'executiu espanyol vol introduir al Codi Penal per millorar la lluita contra el terrorisme jihadista, després dels atemptats a París. Ha assegurat que són "retocs" que persegueixen tipificar més clarament aquest tipus de delictes quan els comet una persona en solitari. És el que es coneix com a "llops solitaris". Fins ara, ha afirmat el ministre, el terrorisme està associat a ser membre d'una organització i cal adaptar la legislació a les noves formes de violència que estan apareixent.

Els canvis legals que vol introduir el govern espanyol, que aquesta tarda debatran amb el PSOE, també estan pensats per combatre millor "l'adoctrinament" i la captació de joves a través de les xarxes socials. Ha negat, però, que això suposi cap restricció de drets per a la ciutadania: "Són els delinqüents els que han d'estar preocupats per la intensificació dels controls", ha dit.

Catalá s'ha desmarcat del discurs de la dreta francesa, representada per l'expresident Nicolas Sarkozy, i ha negat cap vincle entre la immigració i la seva integració a les societats d'acollida -que ha qualificat de "riques"- i l'islamisme radical.

stats