Salut pública
Societat 23/08/2022

Els escorxadors hauran de posar càmeres de videovigilància

Espanya és pionera a la UE a l'hora d'exigir aquest tipus de control per garantir la seguretat dels animals abans de ser sacrificats

ARA
2 min
Un escorxador en una imatge d'arxiu

BarcelonaCàmeres de videovigilància als escorxadors. És el que imposa el nou reial decret que ha aprovat aquest dimarts el consell de ministres, que un cop es publiqui al BOE donarà a les instal·lacions grans un any per adaptar-se als nous criteris i dos anys a les petites. Amb aquesta norma Espanya serà el primer estat de la Unió Europea a adoptar una mesura que pretén garantir el benestar dels animals abans de ser sacrificats així com que se segueixin tots els protocols sobre seguretat alimentària. Tot i que són molts els escorxadors que ja compten amb aquest control, la novetat d'ara és que tots els centres estaran obligats a disposar de càmeres, independentment de la seva mida.

El text aprovat fixa que les càmeres s'han d'instal·lar en tots els punts de l'establiment on hi ha animals vius, però també en els passadissos, les sales on s'estaborneixen i es dessagna el bestiar sacrificat i les àrees de descàrrega. I tot i que no s'obligarà a posar aquesta vigilància a les zones d'espera abans d'entrar els animals als camions, sí que s'obligarà les empreses a dur un control de quin és el temps d'espera del bestiar per ser carregats als vehicles. Pel que fa als porcs i l'aviram, el nou decret estableix que els escorxadors hauran de disposar de videovigilància durant els processos d'escaldament per tal de comprovar que els animals no estan vius.

En un comunicat, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha celebrat que la norma "situa Espanya al capdavant d'Europa en aquesta matèria" i que, a banda del benestar dels animals que arriben a l'escorxador, "millora també les garanties de seguretat alimentària per als consumidors". El reial decret és fruit de la col·laboració del ministeri de Consum amb el de Sanitat, el de Drets Socials i el d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Incompliments

Segons les últimes dades de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) sobre inspeccions en matèria de benestar animal en escorxadors, corresponents al 2020, es van dur a terme 1.626 controls en 645 escorxadors, en què es van detectar 680 incompliments. Dos terços d'aquestes infraccions van ser per deficiències en la verificació de l'estat dels animals en arribar a l'escorxador, el maneig adequat en la descàrrega dels animals, el seu trasllat i estabulació; les condicions de l'atordiment o la formació dels operaris que fan el sacrifici i les operacions connexes. La resta dels incompliments fa referència a infraccions tècniques en locals i instal·lacions de descàrrega, estabulació i atordiment, en el manteniment d'instal·lacions, equips i estris relacionats amb el benestar animal i en els seus sistemes de verificació.

stats