Societat 01/12/2011

Els homosexuals denuncien "retallades" en la prevenció de la sida

L'accés a la prova per diagnosticar la infecció per VIH i que es realitzi "sense traves" a tothom que es tregui sang són les dues principals reclamacions del col·lectiu

Efe
2 min
sida

MadridAl voltant de 250 persones s'han concentrat aquesta matinada de dijous al voltant d'un llaç vermell gegant a la Puerta de Alcalá de Madrid, en memòria dels morts a causa de la sida. En la reivindicació també han clamat contra les "retallades" en polítiques públiques de prevenció i atenció contra aquesta malaltia. Convocats pel Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de Madrid (COGAM), els assistents han recordat que es compleixen 30 anys dels primers diagnòstics.

En un manifest llegit pel doctor Santiago Moreno Guillén, cap del Servei d'Infecciosos de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, s'ha reclamat facilitar l'accés a la prova diagnòstica de la infecció per VIH i promoure que es realitzi "sense traves" a tota persona a la qual s'extregui sang per qualsevol motiu.

Reclamacions concretes

"La generalització de la prova diagnòstica és una mesura crucial per aconseguir millorar el pronòstic dels pacients i per assolir el control definitiu de l'epidèmia en un futur proper, a més de disminuir l'estigma", segons s'ha argumentat. També s'ha insistit en la necessitat de reforçar les "polítiques de pedagogia social", que s'han "relaxat" en els últims anys, per aconseguir la "normalització de la malaltia" i evitar la discriminació.

Contra les retallades

Finalment, s'ha demanat als poders públics que garanteixin els drets humans de les persones amb VIH. "En aquests moments de crisi econòmica i de grans retallades, les polítiques encaminades a frenar l'expansió del VIH en col·lectius vulnerables es poden veure encara més retallades o directament eliminades per polítiques curtes de mires". Això és una cosa que ja està passant a la Comunitat de Madrid, segons va dir el president de COGAM, Agustín López.

Cada any, segons els convocants, es diagnostiquen a Espanya al voltant de 4.000 persones infectades per VIH, i una de cada tres que el pateixen no ho sap.

stats