Consum
Societat 06/07/2011

Espanya podrà prohibir l'etiquetatge només en català si avui s'aprova un reglament europeu

La normativa que es votarà avui permetria als estats membres obligar a fer que les etiquetes estiguin, com a mínim, en una de les llengües oficials de la UE (el català no ho és). Eurodiputats catalans de CiU, ERC, PSC, ICV i també del PP han presentat una esmena per evitar que prosperi la mesura

Acn
2 min
L'etiquetatge en català ha crescut molt els darrers anys, però la majoria de grans empreses i multinacionals encara no l'apliquen als seus productes.

EstrasburgEtiquetar productes només en català podria ser impossible si el Parlament Europeu aprova aquest dimecres un nou reglament que permet als estats membres obligar que totes les etiquetes estiguin, com a mínim, en una de les llengües oficials de la Unió Europea –entre les quals no hi ha la catalana. La proposta estipula que els estats poden decidir que l'etiquetatge "sigui en una o més llengües oficials de la Unió". Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Maria Badia, Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV) i Santiago Fisas (PP) s'han unit per presentar una esmena al text i evitar que Espanya pugui prohibir l'etiquetatge exclusiu en català.

El text proposat per la Comissió Europea i que es votarà a l'Eurocambra diu que "dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió". L'esmena, signada per 40 eurodiputats i liderada per Tremosa i Junqueras, demana que s'elimini el darrer tram de l'article i que simplement es precisi que s'ha d'etiquetar "en una o més llengües". "Intentem que aquest tipus de textos no vagi endavant, per evitar que futurs governs espanyols vulguin utilitzar textos europeus per prohibir l'etiquetatge només en català dels productes", ha dit l'eurodiputat de CiU.

Llengües "addicionals"

D'acord amb la interpretació de la normativa, si un estat membre fa ús de l'article 15(2), les llengües minoritàries o no oficials a la UE només es podran incloure en els productes com a "addicionals". En aquest sentit, i sempre que Espanya decidís aplicar aquest article, els productes etiquetats en català també ho haurien d'estar en castellà. Per Ramon Tremosa, la possibilitat que l'Eurocambra aprovi una normativa que permetria a Espanya oposar-se a l'etiquetatge en català demostra "una vegada més" la necessitat d'obtenir el reconeixement oficial de la llengua catalana a les institucions europees. I és que obligar a incloure el castellà a les etiquetes "afectaria milers d'empreses", ha alertat Tremosa, que ha afegit: "Etiquetar només en català és perfectament possible, com veiem en el dia a dia els catalans".

Si aquest dimecres el Parlament Europeu aprova el reglament, encara podria trigar mesos a aprovar-se, ja que hauria de rebre de nou el vistiplau del Consell i més endavant s'enviaria als estats membres perquè n'executessin l'aplicació.

Els eurodiputats catalans Maria Badia (PSC), Raül Romeva (ICV), Oriol Junqueras (ERC) i Ramon Tremosa (CiU) van demanar a l'Estat espanyol que aprofités l'adhesió de Croàcia a la UE –que requerirà una votació unànime al Consell per decretar el croat com a llengua oficial– per reclamar també l'oficialitat del català. Amb tot, la setmana passada el PP i el PSOE van votar en contra de la mesura al Congrés dels Diputats.

stats