Societat 24/11/2016

El govern espanyol recuperarà el bo social, però no dóna resposta a la pobresa energètica extrema

Nadal anuncia un decret per esquivar la suspensió de la subvenció elèctrica a les rendes baixes i emplaça els grups a trobar una solució per evitar casos com el de Reus

Dani Sánchez Ugart
1 min
Álvaro Nadal s'ha reunit amb els representants d'altres grups polítics / EFE

MadridEl govern espanyol aprovarà les pròximes setmanes un decret llei per recuperar el bo social, tombat pel Tribunal Suprem a instàncies de les elèctriques. Aquest és l'únic compromís ferm a què ha arribat el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, amb la resta de grups al Congrés aquest dijous. Aquest bo ofereix un descompte del 25% en la factura -a càrrec de les elèctriques-, però, segons ha admès el mateix ministre, no és la solució a la pobresa energètica extrema, en casos com el de l'anciana de Reus que va morir fa unes setmanes en un incendi provocat per una espelma que feia servir per il·luminar casa seva.

Aquests casos, segons la lectura que fa el ministre, entren dins la política social i no l'energètica, i per tant recauen sobre les comunitats autònomes. "Ens n'alegrem que ara respectin tant les competències autonòmiques", ha valorat el diputat del PDECat al Congrés Carles Campuzano. La llei de pobresa energètica catalana va ser recorreguda pel govern espanyol davant del Tribunal Constitucional.

Tot i el dubte competencial, Nadal ha anunciat que ha emplaçat els grups a presentar propostes per solucionar els casos de pobresa energètica extrema, amb talls de subministrament. Tant el decret per recuperar el bo social com les propostes dels grups arribaran les pròximes setmanes, d'acord amb el titular d'Energia. Mentrestant l'hivern avança i milers de famílies continuaran sense calefacció.

stats