Societat 20/03/2013

El govern espanyol preveu reduir les ajudes per trasplantaments a les autonomies que incompleixin el dèficit

El ministeri d'Hisenda ho nega i el ministre Montoro diu que el càstig previst a la llei de pressupostos és "matisable" i que no s'aplicarà de forma automàtica

Ara / Efe
1 min
MILLORES SIGNIFICATIVES Les millores en l'atenció hospitalària de l'ictus beneficien un col·lectiu nombrós. L'any passat, més de 15.000 catalans van ingressar en un hospital a causa d'un ictus. A més, aquestes millores són significatives perquè, incrementant la rapidesa en el diagnòstic i l'atenció, hi ha moltes més probabilitats que els símptomes no siguin permanents.

BarcelonaEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha admès aquest dimecres que la llei de pressupostos preveu retallar les subvencions destinades al sistema de donació i trasplantaments d'òrgans a les comunitats autònomes que incompleixin l'objectiu de dèficit, tal com ha avançat la Cadena SER. El ministeri d'Hisenda ha enviat un comunicat negant la informació i, en declaracions als periodistes al Congrés, el ministre ha deixat clar que la penalització és "matisable" i no s'aplicarà de forma automàtica.

"Anirem aplicant la llei en funció de l'esforç de reducció del dèficit públic per part de les comunitats autònomes, no automàticament", ha aclarit Montoro quan se li ha preguntat sobre la possibilitat que es retirin subvencions al sistema de trasplantaments. En la mateixa línia, el comunicat d'Hisenda diu que, de moment, no s'ha paralitzat cap subvenció −la seva tramitació està prevista per a l'abril−, i assegura que podrien acabar-se concedint "perfectament".

Fonts del govern espanyol han recalcat a Efe que aquesta sanció està prevista en la legislació, però que no hi ha voluntat per part de l'executiu de tocar aquest tipus de partides i que, en qualsevol cas, no és encara el moment d'abordar aquestes possibles penalitzacions.

El director de l'Organització de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz, ha advertit que aquestes subvencions "són la base del model de trasplantaments" i que d'elles depèn tota l'estructura autonòmica de coordinació.

Matesanz denuncia que l'eliminació d'aquestes ajudes està prevista a la llei de pressupostos de l'Estat, publicada el passat desembre, i no només afecta eals trasplantaments, també tot tipus de transferències de l'Estat a les comunitats, a les quals s'exigirà complir amb l'objectiu de dèficit per poder percebre-les.

stats