Societat 25/05/2015

Els primers espermatozoides, els millors

Un estudi descobreix que l'ejaculació té dues fases i que els espermatozoides de la primera fase són més nombrosos i tenen un ADN de més qualitat

Europa Press
2 min
Els espermatozoides de la primera fase de l'ejaculació són més nombrosos, es mouen més i presenten un ADN de millor qualitat / GETTY

MadridEls espermatozoides de la primera fase de l'ejaculació són més nombrosos, es mouen més i presenten un ADN de més bona qualitat que els més endarrerits, segons un estudi publicat a 'Biology in Reproductive Medicine'. "L'ejaculació sempre s'ha considerat com un tot. No obstant això, pensem que es divideix en dues fases ben diferenciades per la seva composició i funcions fisiològiques, orientades a aconseguir dues accions igualment importants en la reproducció", ha explicat la primera autora de l'estudi, María Hebles.

Segons els autors, l'objectiu de la primera part és fecundar l'òvul, mentre que el de la segona és evitar que cap espermatozoide d'un altre home tingui oportunitat de fecundar. És per això que la primera fracció es caracteritza per tenir components protectors com el zinc, mentre que la segona conté elements que poden causar danys als espermatozoides. Ara bé, per al seu ús en tècniques de reproducció assistida, el líquid es recull normalment en un sol pot, la qual cosa fa que les dues fases acabin barrejades. La primera part posseeix una subpoblació millorada dels espermatozoides, amb una menor fragmentació de l'ADN espermàtic. Per tant, l'ús dels espermatozoides d'aquesta fracció pot tenir un efecte positiu sobre la fertilització i el desenvolupament embrionari.

El líquid preseminal no conté espermatozoides: és una secreció incolora de les glàndules de Cowper que s'expulsa per minimitzar l'acidesa de la uretra. La primera fase representa entre el 15 i el 45 per cent del volum de l'ejaculació, és rica en espermatozoides, fosfatasa àcida, àcid cítric, magnesi i zinc, que exerceixen un efecte protector sobre els espermatozoides. La segona fase està formada pel volum restant, del 70 al 90 per cent, i està composta per secrecions de les vesícules seminals riques en espècies reactives d'oxigen, que tenen un impacte negatiu sobre les característiques seminals.

stats