Societat 29/01/2019

L'Estat clausurarà definitivament el magatzem de gas Castor

La ministra diu que els taps mecànics que segellen els pous no resistiran gaire temps més

Efe
2 min
La plataforma marina del magatzem de gas Castor hibernarà uns mesos fins que  sigui desmantellada definitivament.

BarcelonaLa ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha dit aquest dimarts que el compromís de l'Estat respecte al magatzem de gas Castor és facilitar la millor opció possible per clausurar-lo definitivament i que treballa en una proposta per portar-la al consell de ministres les pròximes setmanes.

Ribera ha explicat al Senat que el ministeri ha posat en marxa una avaluació per conèixer la situació de l'emmagatzematge, en hibernació des del 2013, després que es registressin moviments sísmics a la costa davant la qual es troba la instal·lació quan es va començar a injectar gas al magatzem subterrani marí.

Ribera ha assenyalat que ara mateix la solució tècnica més adequada és segellar definitivament els pous de la instal·lació, ara aïllada de la xarxa de gasoductes i amb el jaciment segellat, sense que s'hi facin injeccions ni extraccions de gas. Ribera ha dit que la situació actual de l'emmagatzematge és de seguretat, i no s'ha registrat cap mena d'activitat sísmica des que es va posar en hibernació la instal·lació.

La ministra ha argumentat que clausurar definitivament el magatzem és el millor des del punt de vista econòmic, ja que cada quatre anys cal reposar els taps mecànics que segellen els pous. Els actuals taps "no poden prolongar-se durant gaire temps" i cal adoptar una solució que "només pot estar orientada a la clausura" del magatzem de gas Castor, ha defensat.

Optar per noves solucions temporals només implicaria "costos difícilment justificables", ha dit, i ha manifestat que la decisió del govern espanyol és actuar per no incórrer en costos addicionals.

Ribera ha afegit que la instal·lació no és necessària per al sistema gasista ni a curt, ni a mitjà, ni a llarg termini, i ha afegit que en una planificació energètica en aquests moments el Castor no estaria inclòs "ni justificat".

La solució per al Castor consistirà en segellar i abandonar els pous i aïllar el jaciment per evitar fuites de fluid. Els taps metàl·lics temporals es retirarien i es procediria a netejar les canonades.

stats