Ciència
Societat 27/06/2012

Un estudi demostra que els dinosaures eren rèptils de sang calenta

Els científics han desmuntat la hipòtesis sobre la qual se sustentava l'ectotèrmia d'aquests animals prehistòrics

Thaïs Gutiérrez
1 min

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Després d'anys de controvèrsia sobre si els dinosaures van ser uns animals amb sang freda o sang calenta, un estudi publicat per científics catalans que es publicarà aquest dijous a la revista 'Nature', desmunta la teoria imperant i demostra que aquests animals prehistòrics eren rèptils de sang calenta.

L'estudi -signat per investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont en col·laboració amb l'Institut Polar de Noruega- ha descobert un detall que ha estat crucial: els animals de sang calenta també tenen línies d'aturada de creixement, les anomenades LAG, que són uns anells semblants als dels troncs dels arbres, que tenen els óssos dels dinosaures. Fins ara es pensava que eren propis de les criatures de sang freda ja que es relacionaven amb la incapacitat de l'animal per mantenir una temperatura corporal constant durant l'estació d'escassos recursos. L'estudi ha trobat LAG en un centenars de mamífers remugants i ha desmuntat així la hipòtesi sobre la qual se sustentava l'ectotèrmia d'aquests animals prehistòrics.

Segons ha explicat la paleontòloga de l'ICP i investigadora d'ICREA, Meike Köhler, l'estudi “és molt potent”, sobretot “per la quantitat de material i la diversitat d'espècies amb les que hem treballat", ha dit.

Els resultats de la investigació obren, ara, les portes a nous estudis sobre la conservació de la biodiversitat del nostre planeta especialment pel que fa al canvi climàtic i els seus efectes sobre els animals.

stats