Societat 17/11/2016

Centenars d'estudiants es manifesten a Barcelona per exigir una rebaixa de les taxes universitàries

També reclamen la equiparació de preus dels graus i els màsters

Agències
2 min
La capçalera de la manifestació d'estudiants per demanar la rebaixa de les taxes universitàries

BarcelonaDos milers d'estudiants s'han manifestat aquest dijous al vespre pel centre de Barcelona per pressionar el Govern perquè rebaixi un 30% les taxes universitàries en motiu del Dia Internacional de l'Estudiant. Els manifestants han arrancat de la Plaça Universitat passats dos quarts de 6 de la tarda amb la pancarta 'Universitat gratuïta' a la capçalera i es dirigeixen fins a la Plaça de Sant Jaume en una mobilització convocada per l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), així com diverses assemblees de facultats.

Primeres mesures cap a una universitat gratuïta

El coordinador del Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (Ceucat), Lluís Forcadell, ha tornat a reclamar aquest dijous al matí l'equiparació dels preus de grau als de màster i la rebaixa d'un 30% de les taxes universitàries com a primeres mesures per caminar cap a una universitat gratuïta, en el marc de les accions pel Dia Internacional de l'Estudiant Universitari. En declaracions a les portes de la Secretaria d'Universitats, ha afirmat que aquest dijous és una "gran jornada de mobilització" per reivindicar els drets dels estudiants i la igualtat d'oportunitats, que conclourà amb una manifestació a les 17 hores que partirà de la plaça Universitat de Barcelona.

La jornada, organitzada pel Ceucat i l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (Ajec), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el Consell de la Joventut Nacional de Catalunya (CNJC), és una mostra de la voluntat d'avançar cap a una universitat gratuïta.

Forcadell ha dit que això no "es farà l'any que ve, ni d'aquí dos, però es poden fer passos progressius" com, segons ell, són l'equiparació del preu de grau i màster i la reducció de les taxes universitàries un 30% , com va aprovar en una moció al Parlament. Ha explicat que s'han convocat una cinquantena d'actes a tot Catalunya, i ha manifestat que tota la comunitat universitària coincideix a assenyalar que "és l'hora" d'equipar el preu dels graus i els màsters.

Lluís Forcadell ha assegurat que només queda convèncer la Generalitat d'aquesta petició, i ha demanat a la Secretaria d'Universitats que els "escolti". Els estudiants tenien previst lliurar a la Secretaria sacs amb bitllets falsos com a metàfora de la necessitat d'invertir en la universitat, però no han pogut fer-ho.

Entre les accions previstes, a més de la manifestació a Barcelona, figuren aturades a les facultats al migdia per a la lectura de manifestos -a l'UAB l'equip de govern dóna suport a la mesura-, i una jornada reivindicativa a Girona.

stats