Societat 10/05/2017

Estudiants de la UAB tallen l'accés al campus per carretera en el primer dia de vaga

Protesten principalment contra la pujada de les taxes universitàries i contra el 3+2

Xavi Segura
3 min
Els estudiants han tallat l'accés al campus

Cerdanyola del VallèsProp de 200 estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han iniciat de bon matí diverses accions de protesta en el marc de l’inici de la vaga convocada per a avui i demà al campus. Els alumnes, que han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres del centre, han tallat els accessos al campus per carretera i per entrar i sortir de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat aixecant barricades amb mobiliari urbà, com ara contenidors o bancs. A diferència d’altres vagues, de moment no hi ha hagut afectacions greus al trànsit viari i ferroviari, sobretot per la forta presència dels Mossos d’Esquadra, que han desmuntat les barreres de la carretera que uneix Cerdanyola del Vallès amb Bellaterra.

Virgínia Luzón, vicerectora de Comunicació i Promoció de la UAB, s'ha posicionat a favor de la rebaixa de taxes i ha donat suport a la reivindicació. "Molts nanos de la resta de l'estat no venen a matricular-se a les universitats catalanes pel fet que tenim les taxes universitàries més elevades de tot l'estat.", ha assegurat.

El desenvolupament de la jornada de vaga d'estudiants d'avui a la UAB ha tingut un seguiment majoritari a vuit dels tretze centres docents i irregular a la resta. La màxima incidència ha estat a les facultats de Ciències de la Comunicació, Ciències de l'Educació, Ciències Polítiques i Sociologia, Dret, Economia i Empresa, Filosofia i Lletres, Psicologia i Traducció i Interpretació, on no hi ha hagut docència.

En canvi, a les facultats de Biociències, Ciències, Medicina i Veterinària, s'ha pogut realitzar la gran majoria o la totalitat de la docència, tot i que amb una afluència més baixa que l'habitual. A l'Escola d'Enginyeria, tant pel que fa a les classes impartides com a l'assistència d'estudiants, la normalitat ha estat absoluta. Al Campus de Sabadell, s'ha pogut realitzar pràcticament la totalitat de la docència amb una afluència reduïda d'alumnat.

La vaga, convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF), tindrà continuïtat demà, quan s’uniran la resta d’universitats catalanes. Principalment, els estudiants demanen al Govern la rebaixa del 30% de les taxes universitàries aprovada pel Parlament l’any passat, així com la paralització del decret 3+2 i l’equiparació de preus de graus i màsters.

Estudiants de la UAB sobre els contenidors de les barricades que tallen l'accés a la universitat

“Tornem a fer vaga i no ens aturarem fins que ens escoltin”, ha explicat Mariona Motjé, portaveu de la CAF, que assegura que des de l’aplicació del pla de Bolonya, 12.000 estudiants no han pogut accedir a la UAB a causa de la pujada de taxes. “Aquestes mesures perjudiquen greument tota la societat de manera directa barrant l’accés als estudis superiors”, ha afirmat Motjé. “Seguim al carrer per reivindicar que la universitat pública sigui per a tothom”, ha apuntat la portaveu del SEPC a la UAB, Cèlia Appel.

Segons els estudiants en protesta, la vaga a la UAB durarà dos dies perquè, a més de les demandes a nivell nacional, els estudiants també demanen que es tornin a reobrir totes les copisteries de facultats tancades durant l’últim any i que els dossiers de les assignatures siguin gratuïts. A més, exigeixen que el sistema intern d’autobusos del campus no entri dins la campanya de la T-Mobilitat ja que, segons els alumnes, això faria de pagament un servei que fins ara ha estat gratuït.

Els piquets organitzats per tota la UAB són presents a les facultats on volen impedir que s’imparteixin classes durant tot el dia. La vaga de demà a totes les universitats catalanes finalitzarà amb una manifestació pels carrers de Barcelona que s’iniciarà a les 18.30 h a la plaça Universitat.

stats