Societat 05/02/2013

La vaga d'estudiants afecta la meitat dels instituts catalans el seu primer dia, segons Ensenyament

Els convocants xifren el seguiment en el 75% a Catalunya i el 80% a l'Estat

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl Sindicat d'Estudiants (SE) ha xifrat avui el seguiment de la vaga convocada als instituts de secundària catalans en un 75%, segons ha explicat el seu secretari general a Catalunya, Borja Latorre. Per la seva banda, el departament d'Ensenyament ha fet una estimació i ha informat que l'aturada ha afectat, en major o menor mesura, al 50% dels centres públics catalans d'ESO, batxillerat i FP.

La conselleria estima també que quant a nombre d'alumnes, el 35% dels estudiants d'aquests cicles s'ha sumat a la vaga en els centres públics. En canvi, assegura que el seguiment de la convocatòria als centres concertats ha estat "inapreciable".

A primera hora del matí s'han constituït dos piquets informatius, un a Sant Boi de Llobregat i un altre a Sant Andreu Arenal, a Barcelona, on alguns membres dels sindicats estudiantils han fet ronda pels centres de la zona per convidar els alumnes que se sumessin a la vaga i "explicar-los els seus drets", segons Latorre.

A molts instituts, sobretot a la ciutat de Barcelona, els estudiants que hi han anat s'han dedicat a organitzar les mobilitzacions de demà i dijous, fer pancartes i organitzar assemblees.

La convocatòria de l'aturada s'ha organitzat a nivell estatal, impulsada per la Plataforma Estatal en Defensa de l'Educació Pública, que inclou sindicats d'estudiants, però també de professors i associacions de pares d'alumnes. Però a Catalunya, l'adhesió a la protesta s'ha limitat als instituts de secundària a través dels sindicats d'estudiants, SE i Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC).

A l'Estat, els sindicats d'estudiants han xifrat el seguiment en un 80%, mentre que el ministeri d'Educació assegurava que l'aturada no arribava al 20%. Andalusia és la comunitat on s'ha registrat un major seguiment de la vaga.

"Hem convocat aquesta aturada de 72 hores com a resposta a la clara voluntat de privatització de l'educació pública per part de les administracions, amb l'augment de ràtios, les taxes a la formació professional i els 4.000 milions de retallada del PP", ha afirmat Latorre, que ha criticat també la reforma educativa proposada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, contra la qual es focalitza la convocatòria de vaga estatal. Per Latorre, la llei Wert "és un intent de perpetuar les retallades".

stats