Un exgerent nega irregularitats al Consorci de Serveis Socials de Barcelona

La CUP i Cs sospesen demanar una comissió d'investigació per la falta d'explicacions d'un altre excàrrec al Parlament

3 min
L'exgerent del Consorci, Ramon Lamiel, ara director de Trànsit, durant la seva compareixença a la comissió de Drets Socials del Parlament

BarcelonaL'actual director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha negat qualsevol tipus d'irregularitats durant la seva gestió com a gerent al Consorci de Serveis Socials de Barcelona, un organisme format per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Lamiel ha defensat la seva feina en una compareixença al Parlament de Catalunya aquest dimecres, malgrat que hi ha dos informes de la Sindicatura de Comptes i de la Intervenció de la Generalitat que indicarien el contrari. El PSC i Cs havien demanat la compareixença de Lamiel i d'un altre dels exgerents del consorci, Josep Pera. La falta d'explicacions i les inconcrecions d'aquest segon excàrrec han indignat tots els partits de l'oposició. Cs i la CUP ja han anunciat que estudiaran demanar la creació d'una comissió d'investigació sobre el cas.

El sindicat CGT va portar a l'Oficina Antifrau els dos informes de la Sindicatura de Comptes i la Intervenció de la Generalitat, en què constataven contractacions irregulars per valor de 20 milions d'euros i sobresous en alguns dels càrrecs executius de l'organisme entre els anys 2014 i 2019, segons va avançar El Periódico. Lamiel ha assegurat "taxativament" que durant la seva etapa al consorci no es va adjudicar "cap contracte a dit o sense passar pel filtre de la contractació pública establert".

Segons el portaveu del PSC a la comissió de drets socials, Raul Moreno, la Sindicatura qüestiona cinc dels contractes adjudicats durant l'etapa de Lamiel, el 2014, per valor d'entre mig milió i un milió d'euros, perquè "es van fer sense publicitat" i es van prorrogar sense passar per un nou concurs. Lamiel ha defensat la legalitat dels procediments, tenint en compte la normativa del moment, i ha assegurat que durant la seva etapa al capdavant del consorci van aplicar una política de "màxima austeritat", reduint de cinc a dos membres l'equip directiu, abaixant els sous un 62% i rescindint tretze contractes. "Es va fer un estalvi de 945.000 euros", ha rebatut.

Lamiel també ha negat haver "rebut indicacions" d'algun partit polític per adjudicar serveis a empreses pròximes a ERC o a algun altre partit, i ha recordat que és funcionari i que ha ocupat càrrecs a l'Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat independentment dels partits que hi governessin.

"Indignació"

Després de Lamiel ha comparegut el gerent que el va succeir, Josep Pera, que ha limitat la seva intervenció a descriure el funcionament del consorci i ha al·legat que no havia tingut prou temps per preparar-se la compareixença malgrat que estava citat des de feia setmanes. Al seu torn de paraula, la majoria dels portaveus dels partits a l'oposició han mostrat la "indignació" per la falta de concreció de Pera i les nul·les explicacions. "Abans de venir aquí a faltar-nos al respecte, almenys s'ha de llegir els informes", li ha etzibat la portaveu de la CUP, Basha Changue.

Socialistes i comuns han assegurat que tornaran a demanar la compareixença de Pera perquè contesti a les seves preguntes. "Ens tornarem a veure i espero que sigui amb els deures fets", li ha demanat la portaveu dels comuns, Jéssica González. Per la seva banda, tant la CUP com Cs, que ha qualificat de "surrealista i kafkiana" la compareixença de Pera, han assegurat que estudiaran demanar la creació d'una comissió d'investigació sobre el cas.

Amb un to més conciliador, el portaveu de Junts, David Saldoni, ha demanat si hi havia algun mecanisme perquè Pera pogués respondre "per escrit" i de manera preparada les preguntes que li havien formulat des de l'oposició, mentre que ERC s'ha mostrat "oberta" a estudiar les peticions de l'oposició i a sumar-s'hi. En el torn de rèplica, Pera ha volgut demanar "disculpes", però ha insistit que després de marxar de la gerència del consorci "va desconnectar" i va decidir fer un canvi de rumb professional cap a altres ocupacions.

stats