Societat 01/12/2015

Les entitats exigeixen un full de ruta per combatre el VIH

Reclamen un pla d’acció que inclogui la pastilla preventiva

L.b.
3 min
Luis Villegas i Sebastian Meyer són coordinador de projectes i president de Stop Sida.

BarcelonaUn llaç vermell humà a la plaça Sant Jaume serà l’acte simbòlic del Dia Mundial de la Sida, que se celebra avui. Però, més enllà de simbolismes, les entitats que treballen en l’àmbit de la prevenció del VIH reclamen accions i un canvi de rumb de les polítiques de salut pública de la Generalitat. El Comitè 1r de Desembre, la Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya, exigeix a la Generalitat que aprovi un nou pla d’acció “que suposi un veritable full de ruta capaç de liderar les polítiques de salut pública en relació al VIH/sida en els pròxims anys”, diuen les entitats en el manifest del Dia Mundial de la Sida, que llegiran avui.

Aquestes entitats demanen revisar les polítiques de prevenció del VIH per incloure-hi noves eines preventives, com ara la PrEP -la profilaxi preexposició-, una pastilla que s’administra abans i després de tenir relacions sexuals per evitar la infecció, i que França ja ha anunciat que dispensarà de manera gratuïta a partir d’aquest mes. En canvi, l’Agència Europea de Medicaments encara no l’ha aprovat. El Comitè 1r de Desembre considera que abans cal resoldre alguns dubtes, com ara qui hi tindrà accés, com es facilitarà l’accés i com es vincularà amb l’ús del preservatiu. Aquesta plataforma també demana que les polítiques de salut pública s’adeqüin als diferents col·lectius d’homes que tenen sexe amb homes per donar resposta a la complexitat d’aquest col·lectiu però evitant discursos estigmatitzants.

El Comitè també exigeix a la Generalitat que es desenvolupi l’acord nacional per fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat, signat pels grups polítics fa dos anys i del quals destaca el Pacte Social per a la No Discriminació de les Persones que Viuen amb VIH. La lluita contra l’estigma a què han de fer front les persones que conviuen amb el VIH és un dels eixos del Dia Mundial de la Sida d’enguany. “Què estem fent per les persones que ja tenen VIH? Hi ha dificultats d’accés al sistema sanitari”, denuncia Sebastian Meyer, president de Stop Sida. “No és una malaltia crònica, no pots explicar que la tens ni al teu company de feina ni a la teva parella sexual. Vius en un gueto”, afegeix Meyer, que recorda que les persones que viuen amb el VIH també han de conviure amb la por al rebuig.

Aturar el degoteig

La Plataforma Gais contra el VIH, que no participarà en els actes del Comitè 1r de Desembre, ja va criticar la setmana passada “la inacció” de Salut per aturar el degoteig de noves infeccions del VIH “entre els gais, bisexuals, homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals”, el col·lectiu en què més creixen els nous diagnòstics de VIH. En el que estan d’acord totes les entitats és en el mal que han fet les retallades en els pressupostos dedicats a les polítiques de prevenció d’aquesta malaltia.

Una aplicació mòbil per reduir l’estigma

Vertical/Horitzontal és una aplicació documental per a mòbils per reduir l’estigma i explicar l’estat actual de la sida. L’aplicació és una iniciativa de la psicòloga de la unitat del VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol María José Ferrer, que sorgeix després de veure com arribaven a l’hospital joves amb poca informació sobre el tema. L’aplicació, produïda per Factual Films, compta amb l’experiència de persones que han viscut la sida en primera persona.

stats