Societat 21/01/2021

S'eleven a quatre les víctimes mortals en l'explosió de l'edifici al centre de Madrid

L'immoble, en què residien capellans, està ubicat al costat d'una residència de gent gran, un col·legi i una església

Ara
3 min
L'edifici afectat per l'explosió de Madrid

MadridLa xifra de víctimes mortals en l'explosió d'un edifici al centre de Madrid aquest dimecres s'eleva a quatre. L'última mort a confirmar-se és la d'un sacerdot de 36 anys de la parròquia la Verge de la Paloma, ubicada a l'edifici afectat, i que havia resultat ferit en l'explosió, segons ha informat l'Arxidiòcesi de Madrid. L'home ha mort aquesta matinada a l'hospital, on va ser traslladat ferit greu.

La deflagració va tenir lloc al carrer Toledo i va fer miques quatre plantes d'un edifici d'habitatges i oficines de sacerdots a tocar d'una residència de gent gran, un col·legi i una església. També hi ha una desena de ferits. Un d'ells, un jove de 26 anys, ha quedat ferit moderat-greu amb una fractura de turmell i traumatisme lumbar i va ser traslladat a l'Hospital de La Paz. Un altre, un home de 53 anys, ha patit un traumatisme cranioencefàlic lleu i va ser traslladat a l'Hospital Ramon y Cajal. Les víctimes són quatres homes, dos que passaven pel carrer, l'operari que estava manipulant una caldera, que ha quedat enterrat entre les runes, i un sacerdot.

Segons han confirmat l'arquebisbat i la parròquia, la planta on s'ha produït l'explosió són les sales i l'habitatge dels sacerdots. "Demanem que reseu perquè no hi hagi víctimes. Els sacerdots estan sent atesos pel Samur i estan fora de perill", van dir ahir des de la parròquia. També van advertir que "hi ha una persona laica" que era en una de les plantes de l'edifici i a la qual "no es localitza".

Es tracta de l'edifici número 98 del carrer Toledo, situat just al costat de la Residència La Paloma, així com de l'escola de La Salle La Paloma, que ha informat que cap membre del centre educatiu va resultar ferit perquè els alumnes no van sortir al pati a causa de la neu. La residència de gent gran també va informar que tots els seus usuaris estan sans i estalvis i els han allotjat en un hotel pròxim. A més, darrere l'edifici també hi ha l'església del barri.

La Policia Nacional ha descartat un artefacte explosiu o un atemptat com a causa de l'explosió. L'explosió s'ha produït "de dins cap a fora" i s'estudia si la causa és un problema de la caldera d'un habitatge de l'edifici que en aquest moment s'estava reparant. Després, a causa del gas emmagatzemat, es va produir una segona deflagració, la més important. De fet, una de les víctimes mortals, segons apunta la Policia Nacional, seria un jove electricista.

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha parlat d'un "autèntic miracle" pel fet que no hi hagi hagut més víctimes mortals. Sobre els efectes materials del succés, Almeida ha explicat que l'estructura de l'edifici ha quedat impracticable i que s'haurà de procedir a un ensorrament controlat. Els Bombers han estat apagant les flames que encara continuaven enceses en una de les plantes i han estat hores sense poder entrar a l'edifici perquè "no es considera prudent", atès que l'incendi "podria causar un embassament de gas que podria afectar l'estructura".

Nacho Rubio, que passava pel carrer paral·lel del carrer Toledo quan ha explotat l'edifici, ha explicat a l'ARA que no ha sentit l'explosió perquè estava escoltant música amb els auriculars però que ha notat que el terra tremolava. Després ha anat cap al lloc dels fets i ha vist força gent ferida estirada a terra. "He anat a ajudar-los, però m'he apartat perquè els Bombers han vingut molt ràpid", diu Rubio, que explica que ha vist molts cotxes plens de runa i botigues amb els aparadors destrossats.

La Tania Tapia, corresponsal del programa Planta baixa de TV3 a Madrid, ha notat l'ona expansiva derivada de l'explosió i ràpidament ha trucat a emergències. Diversos veïns pròxims i no tan pròxims a la zona donen fe de la magnitud de l'explosió perquè, tot i viure a una distància considerable del lloc dels fets, han pogut veure com els vidres dels seus habitatges s'han mogut.

Diferents unitats del Samur (11) i dels Bombers (9), la Policia Nacional i la Policia Municipal han acordonat la zona, han muntat una carpa i han atès diverses persones ferides.

stats