Societat 22/08/2019

Facua acusa la Junta d'Andalusia d'"errors i falsedats" en la gestió del brot de listeriosi

L'associació demana la dimissió del conseller de salut andalús i qualifica de "nefasta" la seva actuació

Ara
2 min
El bacteri 'Listeria monocytogenes'.

BarcelonaEl foc creuat per la gestió del brot de listeriosi pel consum d'una partida de carn entatxonada La Mechá de l'empresa Magrudis –que ja s'ha retirat–, infectada pel bacteri, no s'atura. Si l'executiu espanyol i el govern municipal de Sevilla (on es produeix aquest aliment), tots dos socialistes, ja van criticar la Junta –governada pel PP i Cs– per no haver actuat amb prou diligència a l'hora d'identificar el fabricant de la carn contaminada, ara és l'associació de consumidors Facua la que escomet contra l'òrgan de govern andalús i l'acusa d'haver incorregut a "successió d'errors i falsedats d'extrema gravetat" davant el brot de listeriosi.

Facua ha demanat aquest dijous la dimissió del conseller de Salut andalús, Jesús Aguirre, després de qualificar de "nefasta" la gestió de l'alerta alimentària. En aquest sentit, l'associació denuncia que és poc creïble la posició de la Junta, que ha negat públicament la possibilitat que hi hagi contagi a través de la contaminació creuada. El ministeri de Sanitat, a través de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), ha advertit d'aquest risc i –subratllen– és necessari extremar precaucions en la manipulació dels productes.

Des de Facua es denuncia que el portaveu de la conselleria hagi obviat la possibilitat de la contaminació creuada i, al mateix moment, hagi ordenat la revisió de ganivets, màquines i taules de tall d'establiments que consten a la llista de clients de l'empresa sevillana fabricant de la carn contaminada. L'administració andalusa està implementant aquesta mesura per evitar que es transmeti el bacteri als aliments que es dispensen als centenars de comerços que distribuïen la marca La Mechá.

Segons Facua, hi ha persones que asseguren tenir els símptomes que provoca la listèria i que neguen haver consumit carn entatxonada. Haurien comprat, diuen, altres aliments tallats en establiments on es venia la carn entatxonada contaminada. L'associació ha anunciat la seva intenció de presentar una querella penal contra Magrudis, l'empresa fabricant de la carn contaminada, i exigir una compensació econòmica.

stats