Societat 23/11/2021

La família d’Helena Jubany demana que s’imputin tres persones relacionades amb el seu assasinat

Falten tres mesos perquè prescrigui el crim i temen que quedi impune per sempre

3 min
A l'esquerra, l'advocat Benet Salellas i, a la dreta, el germà d'Helena Jubany, Joan Jubany durant la roda de premsa d'aquest dimarts

GironaSi en tres mesos no s’imputa cap persona o no es troba cap indici o prova, l’assassinat de la bibliotecària de Mataró Helena Jubany quedarà impune per sempre. El 22 de febrer del 2022 prescriurà el seu assassinat i la seva família reclama a la policia espanyola –que porta el cas des dels inicis– que faci una investigació "integral, revisora i profunda" que permeti aclarir qui va tirar la noia daltabaix d’un edifici a Sabadell, el 2 de desembre del 2001; abans no acabi el termini. "És una mena de procés kafkià perquè, des de la reobertura del cas, la policia no ha fet res que no li hagi demanat el jutge, i es demana a la família que faci la investigació i aporti proves. És capgirar els papers: qui ha d’investigar és la policia, no la família", ha criticat el seu advocat, Benet Salellas. Per evitar que prescrigui el delicte, els seus familiars han entrat un escrit demanant la imputació de tres persones que podrien estar relacionades amb el crim, i també han sol·licitat que es creï una unitat combinada entre la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra perquè facin totes les proves i diligències que facin falta per trobar l’autor o autors de l’assassinat. 

Durant la roda de premsa per informar de les últimes novetats del cas, el germà de la víctima, Joan Jubany, ha admès que la família ha perdut "l’esperança en el sistema judicial" després de 20 anys "d’absoluta impunitat" per a l’assassí o assassins de la noia, que tenia 27 anys quan la van matar. Jubany ha carregat contra la Policia Nacional –"ha fet un paper nefast des de la reobertura"– i contra els jutges i fiscals: "Tot el que ha envoltat la implicació dels poders públics ha sigut una clara negligència". 

La família lamenta que, malgrat que hi ha un "escenari clar" on es va produir un crim i unes persones "clarament sospitoses", no s’ha avançat en la investigació en 20 anys. L’agost del 2020 van aconseguir que es reobrís el cas però el febrer del 2021 l’Audiència de Barcelona va acceptar el recurs de l’únic acusat, Santi Laiglesia Pla, i el va tornar a arxivar. A pesar de la "bufetada" rebuda –en paraules de Joan Jubany–, van presentar un altre escrit i el jutge va acceptar reobrir-lo parcialment, només per analitzar el disc dur de la víctima. 

Tres sospitosos nous

Gràcies a l’anàlisi de la memòria de l’ordinador, la família ha trobat un possible sospitós: un usuari es dedicava a "perseguir-la" pels canals de xat on participava, segons va deixar ella escrit en una conversa del 17 de setembre del 2001. El mateix Joan Jubany va buscar el seu nickname pel Google i el va aconseguir identificar; i és una de les tres persones que ara han demanat que se'ls imputi per assassinat. "Vaig anar a comissaria de la Policia i els vaig dir com ho havien de fer per trobar aquesta persona i, no sé què han estat fent en mig any, però no l'han trobat, tot i que els vaig dir com fer-ho. És surrealista, no ho entenem", ha afirmat el germà de la noia.

Els altres dos sospitosos que han posat sobre la seva taula del jutge estan relacionats amb la Unió Esportiva de Sabadell, que és "el principal focus d’investigació pel lloc des d’on va ser llançada i trobada l’Helena, i també per l’actitud posterior de membres de l’entitat", segons ha indicat el seu advocat. De fet, per a Jubany, alguns membres de la UES "es van preocupar més d’encobrir sospitosos que de buscar culpables". "I això és horrorosament dolorós", ha admès.

Pel que fa al recurs que van presentar al Tribunal Constitucional contra l’arxivament dictat per l’Audiència de Barcelona, de moment no han obtingut resposta. Tot i això, la família ha deixat clar que seguiran lluitant "perquè es faci justícia per l’Helena". "Com a societat no ens perdonaríem no haver posat tots els recursos damunt la taula per resoldre el crim", ha sentenciat Salellas, que espera que la imputació d'alguns sospitosos aturi el comptador de la prescripció per evitar que el o els responsables del crim se'n deslliurin per sempre.

stats