Societat 03/08/2020

El crim d'Helena Jubany, reobert 15 anys després

El jutge accepta la petició de la família i de la Fiscalia de revisar la investigació

Pau Esparch
3 min
La família de l'Helena Jubany ja ha presentat l'escrit de sol·licitud de reobertura de la causa judicial de l'assassinat de l'Helena

BarcelonaEl 5 de juny la família d'Helena Jubany, que va ser assassinada fa 19 anys a Sabadell, va demanar reobrir la causa judicial. I el 17 de juliol la Fiscalia va fer el mateix. Ara el jutge ha acceptat la petició i ha acordat revisar el cas per a l'investigat Santi Laiglesia Pla, que la família apunta com el principal sospitós del crim. El magistrat demana a la Policia Nacional, que és qui havia portat la causa llavors, que aclareixi si Laiglesia vivia al bloc de pisos des d'on s'havia llançat Jubany, que va ser trobada morta en un solar i l'hi havien tirat des d'un terrat. També reclama un informe sobre el titular d'una línia telefònica i vol que un dels testimonis del programa Crims de TV3 aporti al jutjat la informació que va explicar. De fet, la família considera que el doble capítol de Crims dedicat a l'assassinat de Jubany ha permès reobrir el cas.

El jutjat de primera instància número 2 de Sabadell, que per una reorganització interna dels tribunals ara porta la causa –abans pertocava al número 3–, recorda que l'octubre del 2005, ja fa 15 anys, es va arxivar perquè l'autoria de l'assassinat no es podia atribuir "de manera absoluta i incontestable" a Laiglesia i Ana Echaguivel, que estaven investigats pel crim. També s'havia imputat Montse Careta, parella de Laiglesia, que va ingressar per aquest cas a la presó de Wad-Ras, on es va suïcidar al cap de tres mesos després d'haver defensat la seva innocència. El jutge valora que la resolució per arxivar la causa es va fonamentar "sense entrar en el detall dels indicis de criminalitat" de cada investigat i afegeix que l'escrit que ara ha presentat l'acusació particular –la família de Jubany, representada per l'advocat Benet Salellas– fa un resum "força encertat" dels indicis.

El magistrat recull que la família insisteix que la víctima va ser llançada al buit des de l'edifici on vivia Careta i que el dictamen forense va determinar que no va poder ser traslladada al terrat ni llançada per una única persona. L'acusació particular, amb les diligències que ha proposat, pretén "acreditar que Laiglesia era en aquell lloc en el moment dels fets, així com posar de manifest altres contradiccions de la seva declaració". Per això s'acorda la declaració de dos testimonis per demostrar que Laiglesia residia habitualment amb Careta al pis d'ella. Segons el jutge, els testimonis "poden aportar indicis rellevants" sobre la convivència de Laiglesia amb Careta en aquell pis, en contra del que havia manifestat l'investigat.

"Dubtes sobre la seva coartada"

La família també demana analitzar les trucades telefòniques del domicili dels pares de Laiglesia on ell assegura que estava treballant com a advocat. El magistrat considera que "convé determinar" la titularitat d'una línia telefònica per les trucades del dia de la desaparició de Jubany des del telèfon del domicili dels pares de l'investigat. Però el jutjat tomba una de les diligències de l'acusació particular, que havia aportat una pericial que comparava fotografies de Careta i Laiglesia amb imatges del públic assistent a un partit on els dos investigats havien dit que havien anat. En canvi, accepta la declaració d'un testimoni que desacredita la versió de Laiglesia sobre el 2 de desembre del 2001, el dia que va ser trobada morta la víctima, a més de considerar que "aporta indicis per valorar les contradiccions i els dubtes sobre la seva coartada".

El jutge apunta que la reobertura de la causa només afecta Laiglesia perquè "no hi ha fets" que permetin reconsiderar la investigació a Echaguivel. La família de Jubany ja havia descartat la vinculació d'Echaguivel, que, com Careta, va estar a la presó per l'assassinat. I la família de Careta confia que "si s'arriba a la veritat" es demostrarà la seva innocència. El magistrat rebutja la petició de l'acusació particular de decretar el secret de sumari i al·lega que la Fiscalia valora que no hi ha "cap risc de destrucció" de proves. Un cop s'hagin fet les diligències que ha acordat el jutjat de Sabadell, es decidirà si Laiglesia declara com a investigat. Fins a nou avís, la Policia Nacional continuarà assumint el cas i no els Mossos d'Esquadra, com volia la família.

stats