Successos

Un nou testimoni situa el principal sospitós de l'assassinat d'Helena Jubany al lloc del crim

La família de la bibliotecària sosté que pren força l'acusació contra l'home

ARA
2 min
L'advocat de la família Jubany, Benet Salellas, a la sortida dels jutjats al costat del germà d'Helena Jubany, Joan Jubany

BarcelonaLa família d'Helena Jubany considera que les noves declaracions de testimonis fetes aquest divendres al jutge refermen la tesi que apunta al principal investigat pel crim de la noia mataronina, el desembre del 2001 a Sabadell. Segons ha explicat l'advocat de la família, Benet Salellas, els relats dels testimonis situaven Santi Laiglesia a l'edifici on van trobar morta la bibliotecària. Concretament, han declarat un veí de l'immoble, l'administrador de la finca i la germana petita de Montserrat Careta, parella de Laiglesia i que es va suïcidar mentre estava en presó provisional per un cas que, quan estava a punt d'arxivar-se definitivament, ha agafat una nova embranzida gràcies a les noves dades, informa l'ACN.

Tot i que inicialment s'havien citat a declarar cinc persones, dues no han pogut comparèixer perquè estan en situació de quarantena per covid. El primer a fer-ho ha sigut un veí del domicili del carrer Calvet d'Estrella, on es va produir la mort de Jubany, que va atendre les càmeres d'un programa de televisió de l'època però que avui no recordava detalls dels fets. En canvi, l'administrador de la finca va confirmar que Laiglesia hi vivia des de la tardor del 2001, quan Careta li va demanar que l'inclogués al contracte de lloguer, un apunt que contradiu la versió del principal sospitós, que ha mantingut que no hi residia.

Salellas ha explicat que el testimoni de la germana petita de Montserrat Careta ha servit per confirmar que la de la parella era una relació "tòxica", en què ell hauria obligat la seva companya a sotmetre's a un tractament psicològic, segons Salellas. "Són testimonis que reforcen un element que nosaltres hem posat damunt la taula, que confirmen la ubicació del principal investigat en el lloc i el moment del crim", ha apuntat l'advocat.

Tot i que la família Jubany, que es presenta com a acusació particular, havia demanat que fossin els Mossos els que assumissin la represa de les investigacions per l'assassinat, finalment serà la Policia Nacional la que se'n farà càrrec.

Un misteri de vint anys

Helena Jubany va morir el 2 de desembre del 2001 a la matinada després d'haver estat dos dies desapareguda. El seu cos va ser llançat des d'un terrat, completament nu i ple de cremades, en un immoble de Sabadell. La seva mort està envoltada de molts misteris. Tres mesos abans del crim, per exemple, la noia, de 27 anys, va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers.

Els principals sospitosos van ser amics de Jubany de l'entorn la Unió Excursionista de Sabadell, de la qual la noia era sòcia. A més, a l'edifici on es va trobar el cos hi havia el domicili de dos dels principals sospitosos, Montserrat Careta i Santi Laiglesia. Careta va arribar a entrar en presó provisional com a possible autora de l'homicidi, però es va acabar suïcidant a la cel·la.

També va entrar a la presó Ana Echaguivel, com a còmplice d'assassinat, però la van acabar posant en llibertat. El jutge va concloure que no hi havia prou indicis per imputar-li l'homicidi. També va quedar lliure de responsabilitats Santi Laiglesia. Tot i que se'l va investigar, mai va arribar a ser detingut pels fets.

stats