SANITAT
Societat 07/11/2013

Les farmàcies catalanes, tancades per reclamar els impagaments

L'aturada és de les 9.00 fins a les 13.30 hores d'aquest dijous. Només unes 300 farmàcies, les que tenen torn de guàrdia, són obertes per complir els serveis mínims

Agències
2 min
Les farmàcies van deixar de cobrar l'euro per recepta ahir a la nit, després que el Govern rebés la comunicació de l'admissió a tràmit del recurs de l'executiu espanyol.

BarcelonaLes prop de 3.100 farmàcies que hi ha a Catalunya tenen les portes tancades aquest matí de dijous, des de les 9.00 i fins a les 13.30 hores, per reclamar al govern espanyol que aprovi demà en consell de ministres el pagament dels 416 milions d'euros del Pla ICO Proveïdors, i que representen tres de les quatre mensualitats que els deu el Servei Català de la Salut (CatSalut). Només unes 300 farmàcies −una de cada 10−, les que tenen torn de guàrdia, estan obertes per complir els serveis mínims. Es tracta del segon tancament en la història de les farmàcies catalanes, després del decretat l'octubre del 2012.

Salut assegura, a través d'un comunicat, que el tancament no ha tingut incidències destacades i que els serveis mínims establerts s'han complert. Fins a les 11.30 hores han passat per les farmàcies catalanes unes 12.540 persones i s'han dispensat unes 29.840 receptes a càrrec del Servei Català de la Salut, unes xifres que suposen el 20% de l'activitat habitual. Aquesta xifra coincideix amb la dada que han donat els farmacèutics al final de la manifestació, que diu que ha caigut el 80% la dispensació de medicaments amb recepta electrònica per la vaga.

El departament de Salut recorda que els ciutadans que vulguin consultar quines farmàcies estan obertes poden trucar al telèfon 061 de CatSalut Respon o entrar a la web del canal salut on hi ha un cercador que localitza les farmàcies de guàrdia a Catalunya.

El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya són els convocants de l'aturada, la segona que protagonitzen en un any, davant una situació que qualifiquen d'"insostenible" i quan molts dels establiments comencen a tenir problemes d'existències perquè no poden comprar medicaments.

El president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, va explicar aquest dimecres que la vaga anirà acompanyada d'una concentració a les portes de la Delegació del govern a Catalunya "per reclamar que el consell de ministres de demà acordi la liquidació immediata dels deutes pendents inclosos en el Pla ICO Proveïdors".

Dalmases també ha demanat que, una vegada s'aprovi el pagament d'aquest deute històric pendent, "es busqui un camí d'estabilitat per a l'any vinent perquè no es repeteixi aquesta situació d'ofec".

stats