Les farmàcies s’ofereixen per vacunar però Salut ho descarta

La proposta arriba després que Argimon digui que cal "gairebé un 100%" de la població immunitzada

ARA
2 min
Una sanitària vacunant en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) ha ofert els seus establiments per incorporar-se com a punts de vacunació del covid, com ja es fa en altres països. Les farmàcies catalanes pensen que poden ajudar a augmentar el nombre de gent immunitzada perquè consideren que la seva "capil·laritat, proximitat i accessibilitat" les fa "idònies". En un comunicat, la FEFAC defensa que serien "una opció més" per rebre les dosis contra el covid i permetrien "alliberar recursos" del sistema sanitari. Però el departament de Salut ja ha respost que "agraeix" l'oferiment tot i que descarta portar-ho a la pràctica.

Fonts de Salut argumenten que a Catalunya ja "hi ha disponible una xarxa de punts de vacunació molt extensa". Segons el departament, l'objectiu "no és tenir més punts, sinó que la població no vacunada o amb pauta parcial prioritzi la vacunació". De fet, la proposta de les farmàcies ha arribat després que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, hagi dit que cal "gairebé un 100%" de la població immunitzada. Segons l’última actualització, a Catalunya el 61,2% de la ciutadania està vacunada amb la pauta completa –el percentatge és del 71,9% si només es compten les persones de 16 anys o més–. El 69,3% de la població està vacunada amb la primera dosi –el 79,8% de 16 anys o més–. En una entrevista a La Vanguardia, Argimon admet que encara "en falten molts" per vacunar i es mostra "decebut" per la frenada en dues franges: de 30 a 34 anys i de 40 a 49 anys.

El conseller també lamenta que aquest dijous, al punt de vacunació de la Fira de Barcelona, no es van posar la meitat de les primeres dosis disponibles i el 14% dels que tenien cita per a les segones dosis no s’hi van presentar. "Al setembre potser hi haurà presses", pronostica Argimon, que aposta per allargar unes "quantes setmanes" el toc de queda.

Minimitzar les barreres d’accés

Davant aquesta situació, les farmàcies catalanes valoren que la seva "relació de confiança" amb els clients contribuiria a incrementar la vacunació. "Cal minimitzar les barreres d’accés a la vacuna", exposa la FEFAC, que veu "fonamental" que la població pugui triar si es vol vacunar en una farmàcia a prop de casa en el moment que més li convingui, "sempre en condicions de qualitat i seguretat". El president de la FEFAC, Antoni Torres, assegura que només calen "petits canvis normatius o aplicar la legislació per a casos d’emergència" per fer realitat aquesta vacunació als establiments.

stats