Societat 04/03/2020

Un home amb pneumònia mort a València és la primera víctima del coronavirus a l'Estat

Les proves fetes al pacient després del decés han revelat que s'havia infectat

Ara
2 min
Façana de l'hospital Arnau de Vilanova de València

BarcelonaLa primera víctima mortal del coronavirus a l'Estat va ser un home ingressat a l'Hospital Arnau de Vilanova de València, que va ser hospitalitzat amb una pneumònia greu i d'origen desconegut. Segons ha confirmat aquest dimarts la consellera de Sanitat del País Valencià, Ana Barceló, el pacient va morir el 13 de febrer, fa més de 20 dies, però no ha estat fins ara, després del decés, que s'ha fet una segona anàlisi de càrrega vírica. Els resultats demostrarien que la causa de les complicacions respiratòries va ser el nou coronavirus.

La víctima era un home gran que havia viatjat al Nepal abans de posar-se malalt Les proves s'han fet en els últims set dies, després que el ministeri de Sanitat espanyol canviés els criteris de definició de casos i detecció d'infeccions, i instés a fer anàlisis de PCR als morts i afectats de pneumònia d'origen desconegut, malgrat que no haguessin viatjat a una zona de risc.

En condicions generals, es procediria a aïllar els contactes de la víctima per determinar el possible abast del contagi. Amb tot, Barceló assegura que ja fa més de 14 dies de la data de defunció de l'home i, per tant, el període d'incubació ja s'hauria acabat. Així, seria difícil determinar si el seu entorn ha tingut el virus a l'organisme.

Hi coincideix el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, que ha assegurat que, si bé ja s'investiga el "grup de contacte" de l'home, "si s'hagués produït un contagi, s'hauria detectat ja". En declaracions a Onda Cero, el socialista ha explicat que ara per ara no es té constància que hi hagués altres defuncions amb una pneumònia d'origen desconegut, susceptibles de passar per una segona PCR.

Uns 200 casos actius a l'Estat

La llista de casos actius de coronavirus al conjunt de l'Estat augmenta fins als 199 després que aquest dimecres al matí s'hagin confirmat 21 casos nous a Madrid; sis a Catalunya; quatre al País Basc; tres a Castella i Lleó, i dos a Mallorca. A més, tres d'ells són pacients infantils: una nena de 4 anys a Madrid i dos a Castella-la Manxa.

Hi ha, també, tres pacients que ja han rebut l'alta mèdica -un a les Canàries, un a Balears i un a Andalusia- i si s'hi suma el cas de la primera víctima mortal, la de València, la llista de persones que s'han infectat de coronavirus a Espanya se situa en els 203 pacients.

stats