Societat 28/09/2018

El barri del Raval esclata contra la inseguretat

Els veïns del carrer Hospital denuncien que hi ha un grup de cinquanta joves que els té atemorits

Jordi Mumbrú
4 min

BarcelonaCosta trobar un sol carrer al Raval on els veïns no estiguin a punt de la desesperació. Els conflictes que pateixen els habitants d'aquest barri on viuen prop de 50.000 persones són diferents, però tots estan relacionats amb la pobresa i la inseguretat. Al problema dels narcopisos, que aquest divendres van tornar a ser notícia després que un noi en ferís greument un altre a cops de matxet a la porta d'un d'aquests establiments, se n'hi ha afegit un altre: des de fa unes setmanes hi ha una cinquantena de joves magribins que cada tarda atemoreixen els veïns que passen pel carrer Hospital, a la cantonada amb el carrer Riera Baixa.

"En aquesta cantonada hi ha cada dia cinc o sis robatoris, que nosaltres comptem, però segur que n'hi ha més", denunciava ahir el Santi, un dels comerciants afectats. Asseguren que roben a turistes, però també a nens i avis del barri. La Judith Gaitan, també veïna, diu que fa molts anys que viu al Raval però que des de fa quatre anys ha començat a tenir por: "Mai m'havia passat d'anar a la biblioteca i haver de sentir que em diguin de tot per ser dona”.

Els veïns han demanat als joves que no molestin les noies del barri, però la resposta han sigut més amenaces amb ganivets inclosos: “Ja ens han amenaçat a tots”. Sense anar gaire lluny, ahir mateix, mentre un grup de periodistes parlàvem en aquesta cantonada amb els veïns i comerciants, s'hi van acostar diferents joves provocant i desafiant. Un d'ells fins i tot es va posar una màscara perquè no se'l pogués reconèixer a través de les càmeres que registraven l'amenaça. Els veïns també denuncien que constantment hi ha “baralles amb matxets i amb bastons” i que estan farts de veure pallisses.

Talls de carrer

Tot i les constants amenaces, una desena de veïns i comerciants han superat la por i s’han organitzat i han creat una nova plataforma que es diu Acció Riera Baixa. Ja han celebrat tres assemblees –totes al mig del carrer– i la setmana vinent, a la quarta reunió, decidiran si comencen a tallar els carrers 24 hores al dia o si només fan talls intermitents. Però tenen clar que la situació és “urgent” i que calen mesures dràstiques. Ja han tingut una reunió “informal” amb la regidora del districte, Gala Pin, a qui han convidat a participar en la reunió de la setmana vinent.

Fonts de l'Ajuntament van explicar que tenen “constància” d'aquest nou conflicte i que estan “en contacte amb els veïns per buscar solucions a la situació de manera conjunta”. Segons la mateixa font, ja s'ha fet alguna “petita actuació, com retirar l'aparcament de bicicletes, tal com els veïns demanaven, i els cossos de seguretat estan molt presents en aquesta zona i van fent identificacions per disuadir-los”.

Tot i així, el primer que reclamen és que el departament d'Interior destini una parella d'agents dels Mossos d’Esquadra a aquesta cantonada les 24 hores del dia. “És el mínim que poden fer a la cantonada més perillosa de Barcelona”, insistia el Santi. També demanen que l'Ajuntament augmenti la freqüència de la neteja dels carrers i hi destini encara més educadors socials.

“Hem superat la fase de la por”

Donar la cara contra la cinquantena de joves que, amb violència, cometen petits robatoris no és gens fàcil. Però la situació ha arribat tant al límit que els afectats ja han perdut la por. “Ja fa temps que hem superat la fase de la por”, deia ahir l’Adel, algerià i propietari d'un restaurant just davant de la zona conflictiva. “He invertit tots els meus estalvis en aquest negoci però ja no hi entra gent perquè tenen por. I jo, com tots, visc al dia. Fins i tot la meva família té por de venir i he d’anar-los a buscar per acompanyar-los”, lamentava. Altres veïns i comerciants dels que ahir van gosar donar la cara contra aquests nois es mostraven preocupats per si la visita dels mitjans de comunicació podria acabar generant encara més tensió. Temen una venjança.

Els veïns de la nova plataforma insistien ahir que les solucions no només poden ser policials. “No són ells el problema i nosaltres les víctimes, tots som les víctimes”, va dir el Santi, que va criticar que es destinin diners al Mobile World Congress i a fomentar el turisme a la ciutat mentre existeixen problemes socials que converteixen la ciutat en inhabitable.

Els veïns també adverteixen que el problema encara pot anar a més a causa dels menors no acompanyats (MENA) que no paren d'arribar a Catalunya. L'administració pública no té prou recursos per gestionar l'arribada d'aquests nois –per poder-los allotjar s'han hagut d'improvisar cases de colònies, hotels, comissaries i fins i tot la seu de la DGAIA– i molts d'ells acaben buscant-se la vida al carrer. “Si l'Estat no atén aquests nois, poden caure en les pseudomàfies del barri i començar a traficar o cometre robatoris”, advertia Gaitan.

Els integrants de la nova plataforma són conscients que el problema té difícil solució però es resisteixen a abandonar el barri, com ja han fet altres veïns. “Al final ja no sé qui quedarà en aquest barri. Cada cop costa més veure gent normal”.

Baralla a cops de matxet

Els Mossos d'Esquadra busquen l'autor d'una brutal agressió amb un matxet que es va cometre ahir poc abans de les vuit del matí al carrer Carretes, al barri del Raval. L'agressió, que va ser gravada per un veí, va acabar amb un noi ferit a causa dels talls que va patir a les cames. En el vídeo es veu com l'agressor, que va descalç i sense samarreta, continua amenaçant el noi un cop està estès a terra ple de sang. Un dels joves que van presenciar l'atac –i que apareix a les imatges– va explicar a l'ARA que la víctima havia agredit prèviament el noi del matxet. Els veïns de la zona van explicar que els nois es coneixien i que a pocs metres d'on es va produir l'atac hi ha un narcopís. Possiblement els joves entraven o sortien de l'establiment. Els veïns donaven per fet que al darrere de l'agressió s'hi amagava un deute econòmic. Els agents ja han trobat l'arma.
El ferit té diversos antecedents per delictes contra la salut pública, és a dir, relacionats amb drogues, segons han explicat a l'ACN fonts coneixedores dels fets. Tots dos són d'origen magribí i tenen uns 25 anys.
És el segon cas d'aquest tipus en pocs dies en aquest carrer del Raval. El dia 19 un home d'uns 20 anys en va agredir un altre amb un ganivet. A l'abril els veïns també van enregistrar una espectacular baralla en aquest carrer entre un home que portava dos matxets i un altre, ferit, que es defensava amb una navalla a la mà.
El carrer Carretes és en una de les zones calentes pel conflicte dels narcopisos del Raval. El juliol de l'any passat, sense anar més lluny, en una operació conjunta dels Mossos i la Guàrdia Urbana, es van arrestar dos homes en un pis ocupat del mateix carrer Carretes on un grup de traficants emmagatzemaven droga.
El conflicte dels narcopisos –locals on els drogoaddictes poden comprar i consumir droga– existeix des de fa temps, però en els últims dos anys s'ha intensificat. A més de la presència dels drogoaddictes, els veïns han de presenciar constantment baralles entre els camells, que defensen els seus negocis, o amb els consumidors. La coordinació policial ha millorat els últims mesos, però les operacions contra aquests establiments no han aconseguit encara posar fi a aquest problema.

stats