Societat 27/09/2019

FGC assumirà la gestió del Centre d'Observació de l'Univers d'Àger a partir del gener

L'equipament científic és un gran dinamitzador turístic i laboral a la comarca

Natàlia Vila
2 min
El Centre d'Observació de l'Univers és un dels atractius turístics de la Noguera

BarcelonaL'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que controla la xarxa de ferrocarrils catalans i diverses estacions d'esquí i activitats de muntanya, també gestionarà a partir del gener el Centre d'Observació de l'Univers, situat a Àger, a la comarca de la Noguera. Fins ara el centre estava gestionat pel Consell Comarcal de la Noguera, però la normativa vigent en matèria d'encàrrecs, segons explica el Govern al Diari Oficial de la Generalitat, fa impossible la pròrroga del conveni, que ara passa a mans de Ferrocarrils.

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) és un espai divulgatiu i educatiu centrat en l'educació i la divulgació científica, concretament en l'àmbit de l'astronomia i el medi ambient. A més, els últims anys el nombre de visitants del centre ha augmentat significativament, fins a assolir els 35.000 visitants anuals –entre visites escolars, pràctiques universitàries i entrades de públic general– i ja representa un gran dinamitzador econòmic i laboral per a la Noguera i les comarques del voltant.

Centre científic i atractiu turístic

Segons el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Ferrer, el mandat de FGC al centre serà el de "continuar amb les mateixes línies de la gestió anterior". De fet, l'encàrrec a aquesta empresa pública inclou una clàusula per mantenir tots els "contractes i convenis vigents que hagi subscrit el Consell Comarcal i que estiguin en vigor". Això inclou també els contractes laborals del personal que hi treballa actualment.

"La voluntat és seguir operant de la mateixa manera que s'està fent actualment, i no només en relació al COU sinó també en tota l'àrea d'influència que s'ha generat a la comarca en termes de turisme i de promoció econòmica", ha explicat Ferrer a l'ARA. "Els últims anys el centre ha guanyat uns 13.000 visitants anuals, fins a arribar als 35.000. Això, per a una localitat com Àger representa un impacte econòmic molt elevat, que voreja el milió d'euros", ha concretat el delegat del Govern a Lleida, que ha matisat que aquest volum seria "impensable" d'una altra manera.

El COU té un pressupost d'uns 600.000 euros, segons Ferrer. A partir de l'1 de gener, segons estableixen els acords de govern, la conselleria de Territori aportarà 350.000 euros anuals a FGC que es destinaran a l'explotació i el manteniment d'aquest centre d'observació. La resta de finançament, segons Ferrer, sortirà dels recursos propis i de les entrades, tal com passava fins ara.

stats