SOCIETAT
Societat 17/01/2014

El fiscal acusa d'homicidi vuit dels mossos imputats en el cas Raval

Considera que els vuit agents van actuar en la contenció i reducció de l'empresari de forma "excessiva, desproporcionada i desmesurada, tant en la durada temporal i en nombre de mossos que van intervenir, com en la força física exercida sobre la víctima"

Laura Díaz-roig
2 min
CAMUFLATS ENTRE ELS COMPANYS  Els vuit mossos imputats van personar-se a la Ciutat de la Justícia aquest dimecres -on van declarar davant de la jutge- camuflats per una vintena de companys i tapats amb ulleres de sol, bufandes i caputxes per evitar ser identificats. Nombrosos mitjans de comunicació esperaven a les portes de la sala l'arribada dels agents.

BarcelonaEl fiscal ha acusat aquest divendres d'un delicte d'homicidi a vuit dels mossos imputats per la mort de l'empresari del Gaixample Juan Andrés Benítez després de ser detingut. Ha deixat la porta oberta, però, per poder acabar qualificant els fets des d'homicidi imprudent fins a l'assassinat, segons han informat fonts judicials.

La titular del jutjat d'instrucció 20 de Barcelona ha reunit aquest divendres totes les parts personades en el cas perquè concretin els delictes que atribueixen als deu acusats.

En el seu escrit, el fiscal considera que els vuit agents van actuar en la contenció i reducció de l'empresari de forma "excessiva, desproporcionada i desmesurada, tant en la durada temporal –que va poder ser superior als 15 minuts–, en nombre de mossos que van intervenir, com en la força física exercida sobre la víctima".

Creu que durant les maniobres de detenció i reducció, tots els imputats van ser conscients, entre altres aspectes, de les lesions que li van provocar "a les extremitats, tronc i cap", i que, "fins i tot sense tenir intenció directa de causar la mort a Benítez, posats de comú acord i amb unitat de propòsit delictiu, van col·locar la víctima en una clara situació de risc i perill", sabent que podia acabar en la seva mort.

També contempla l'opció que la seva pretensió fos lesionar-lo, contravenint així "tant les normes i regles mínimes de cura que assumiria un ciutadà mig, com els seus deures professionals com a Mossos".

El fiscal, que també imputa a alguns agents el delicte de coaccions i obstrucció a la justícia, ha demanat noves proves, entre elles, plantejar noves qüestions als metges forenses, com per exemple, la hipòtesi de si Benítez podria haver mort només per les lesions –si no hagués estat malalt ni, presumptament, consumit cocaïna–. També demana que se citi com a testimoni el veí amb qui es va barallar Benítez abans de l'arribada dels Mossos, que ja va comparèixer davant la jutge com a imputat, malgrat que finalment es va arxivar la seva causa.

La defensa de Benítez acusa nou dels deu agents d'un delicte d'homicidi o assassinat –la desena l'acusa de coaccions i obstrucció a la justícia per demanar les fotografies–. A quatre dels agents els acusa de detenció il·legal.

Considera que els agents "no es van limitar a efectuar les maniobres de reducció a l'empresari" sinó que van realitzar "de comú acord una contenció violenta i desproporcionada". Assegura que després de propinar-li els cops i immobilitzar-lo, "van traslladar a Benítez com si fos un porc senglar caçat i mort" al cotxe policial, on finalment va patir una parada cardíaca derivada de l'actuació.

Com a noves proves, demana que els Mossos identifiquin tots els agents imputats amb noms, cognoms i DNI –i no només amb la seva identificació d'agents–, es sol·licitin els antecedents i que la Generalitat actuï com a responsable civil subsidiària.

stats