Societat 02/04/2013

Així es desperta un forat negre

Astrònoms de l'Agència Espacial Europea detecten com un forat negre es desperta, després de dècades d'inactivitat, i engoleix un cos proper, que podria ser una estrella o un planeta

Efe
2 min

ParísAstrònoms de l'Agència Espacial Europea (ESA) han observat com s'ha despertat un forat negre per tal d'alimentar-se d'un objecte proper de massa baixa, que podria ser o bé una nana marró o bé un planeta gegant. Els científics de la institució, amb seu a París, asseguren que un esdeveniment d'alimentació similar passarà, "aviat", en el forat negre del centre de la Via Làctia.

El descobriment en la galàxia NGC 4845, a 47 milions d'anys llum de la Terra, ha sigut "completament inesperat", segons el professor de la Universitat de Bialystok (Polònia) i autor de l'article publicat a 'Astronomy & Astrophysics', Marek Nikolajuk. Els fets van ser observat durant l'any 2011, segons ha informat l'ESA, que ha explicat que en el seguiment hi participa l'Observatori Integral Espacial, l'XMM-Newton de la mateixa ESA, el Swift de la NASA i el monitor de raigs X japonès MAXI de l'Estació Espacial Internacional.

"Aquesta galàxia ha estat en calma durant almenys 20 o 30 anys", ha assenyalat Nikolajuk. Però ja no ho està. I els científics n'han sigut testimonis per casualitat. La descoberta es va produir quan els astrònoms de l'observatori espacial integral de l'ESA estudiaven una galàxia diferent i van albirar una flamarada brillant de raigs X provinent d'una altra ubicació. L'origen de l'emissió va ser confirmat com a NGC 4845, una galàxia on mai s'havien detectat energies tan altes.

Les anàlisis corroboren que el forat negre, amb una massa semblant a 300.000 vegades la del Sol, es va trencar i s'alimenta d'objectes que tenen una massa d'entre 14 i 30 vegades la de Júpiter, corresponent a una nana marró.

Un esdeveniment similar s'espera al forat negre del centre de la Via Làctia, "potser aquest any", ha assegurat l'ESA. Malgrat que no hi ha nanes marrons en aquesta zona, en aquesta ocasió podria tractar-se d'un núvol de gas compacte, que ja s'ha observat prop del forat negre, ha afegit l'agència.

stats