GASTRONOMIA

El Fòrum revelarà els secrets dels germans Roca

La mostra gastronòmica gironina també acollirà l'anunci del nou projecte de Marcelo Tejedor

Els germans Roca celebrant la tercera estrella Michelin del seu restaurant, l'any 2009.
Elisabet Escriche
22/02/2013
3 min

Girona.Els germans Roca, del Celler de Can Roca de Girona, i el xef Marcelo Tejedor, de Casa Marcelo de Santiago de Compostel·la, revelaran els seus projectes de futur durant el Fòrum Gastronòmic de Girona, que encendrà els fogons diumenge i els mantindrà fins al dimarts 26 de febrer. L'altra gran novetat d'enguany és que tots els actes estaran oberts al públic no professional.

La programació del Fòrum Gastronòmic està formada per més de 100 activitats, 100 ponències i comptarà amb 300 expositors, una tercera part dels quals són petits productors. Aquest sector encaixa a la perfecció amb el fil conductor d'aquesta edició, que és "la terra". "L'extensa oferta permetrà als assistents que es fabriquin un Fòrum a mida", va destacar ahir el seu director, Pep Palau.

Un dels plats més esperats serà la presentació de Somni , el nou projecte dels germans Roca. De moment, l'únic que se'n sap és que es tracta d'una fusió de cuina amb música i audiovisuals que se servirà a la nova sala subterrània del seu restaurant, situat al barri de Taialà i que tindrà una capacitat per a 12 comensals. Però aquest no és l'únic secret que revelaran els tres germans gironins. També donaran a conèixer el llibre que repassa els seus 25 anys de trajectòria i que no veurà la llum fins a l'abril, coincidint amb Sant Jordi.

L'últim sopar de Casa Marcelo

L'altre xef que donarà a conèixer el seu futur és Marcelo Tejedor. El seu restaurant, Casa Marcelo de Santiago de Compostel·la, tanca les portes després de més d'una dècada de creació culinària. En aquest cas encara se saben menys detalls del nou projecte, que es materialitzarà en les pròximes setmanes al mateix número 1 del carrer Hortas de la ciutat gallega, situat al costat de la plaça Obradoiro.

La clausura del restaurant no la celebrarà a Galícia, sinó a l'escenari del Fòrum Gastronòmic de Girona, on oferirà "l'últim sopar" a 13 comensals escollits -el nombre d'anys que ha estat obert el negoci-. L'acte, en què s'elaborarà un menú a base de plats històrics de Casa Marcelo, també servirà per posar el punt final a l'edició d'enguany de la mostra.

Les altres espases de la cuina que també compartiran els seus coneixements amb el públic són el xef peruà Gastón Acurio, el del Sant Pau a Tòquio Jérôme Quilbeuf i Ly Leap. La representació catalana estarà formada per Carme Ruscalleda, Fina Puigdevall, Nandu Jubany i Pere Planagumà, entre d'altres.

Els escenaris de la mostra seran l'Auditori-Palau de Congressos, on faran les ponències els grans cuiners; el Palau de Fires, on hi haurà els expositors, i dues carpes a l'exterior dels dos equipaments. Pep Palau va insistir ahir en la importància que, per primer cop, el Fòrum s'obri a la ciutadania "perquè hi pugui participar tothom". Per atraure el públic familiar, diumenge es farà l'aula de nens en què els més menuts podran tenir el seu primer contacte amb el món culinari.

A banda del Fòrum Gastronòmic, també se celebra el del dolç i el del vi, que han estat un "èxit", ja que compten amb una llarga llista d'espera. Durant el Fòrum, que acull Girona cada dos anys, també es donarà a conèixer quin és el millor cuiner català de l'any. Les dues condicions que ha de complir és que sigui "verge" de guardons i que treballi "posant els productes locals en relleu". En la mateixa línia d'apostar pel futur, el Fòrum Gastronòmic acollirà un miler d'estudiants de les diferents escoles d'hostaleria que hi ha a Catalunya.

stats