Societat 01/05/2014

Fotografies de Bombers a l’abast de tothom

Unes 60.000 imatges del fons del Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament ingressen a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, on queden a disposició d'investigadors i públic en general

Ara
2 min

BarcelonaEntre els anys 1960 i 1985 tres membres dels Bombers de Barcelona van fotografiar de manera sistemàtica les actuacions del Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament -nom oficial del cos-, creat fa més de 180 anys.Totes aquestes imatges conformen una autèntica crònica gràfica de la ciutat a través dels sinistres que s'hi van produir. L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona recull ara unes 60.000 d'aquestes fotografies i les posa a disposició de tothom.

A través d'aquest fons, es pot resseguir la història d'un dels serveis més ben valorats, de sempre, per la ciutadania. Entre aquestes desenes de milers de fotografies n'hi ha d'incendis, d'accidents de trànsit i de sinistres de tota mena, però també n'hi ha d'actes protocol·laris, com inauguracions de casernes o presentacions de vehicles o equips i materials, entre d'altres.

En el seu conjunt, les imatges d'aquest fons permeten veure l'evolució dels vehicles, de les eines i, fins i tot, del vestuari dels bombers i com la tecnologia ha anat avançant i introduint millores. I també es pot apreciar com ha anat canviant i evolucionant el tipus de sinistre que es produeix a la ciutat.

Un àlbum de l'Havana

Entre els documents que han ingressat a l'Arxiu Fotogràfic hi ha un curiós àlbum que els bombers de la ciutat cubana de l'Havana van enviar als seus col·legues barcelonins amb una carta d'agraïment escrita en català que l'alcalde de La Havana va dirigir al de Barcelona. Per entendre aquesta anècdota, cal fer una mica d'història: El dia 27 de maig de 1890 es va produir un greu incendi a l'Havana en el qual van morir un bon nombre de bombers. El 1924, trenta-quatre anys després, la capital cubana va inaugurar un mausoleu de record als bombers morts i els seus col·legues barcelonins van fer una col·lecta i van enviar una placa de record. Com a mostra d'agraïment, els cubans van enviar un àlbum on hi ha les fotos dels bombers morts en el sinistre i dels vehicles i els aparells que es van utilitzar en aquell incendi.

L'Arxiu Fotogràfic, amb suport de Bombers de Barcelona, està documentant i digitalitzant totes aquestes imatges. Un cop estigui enllestida aquesta feina, quedaran a l'abast de la ciutadania, historiadors i estudiosos.

stats