Societat 10/04/2013

CiU i PP impedeixen la tramitació de la llei per prohibir el fracking

La proposta, presentada per ICV-EUiA, ha rebut el suport dels partits d'esquerra. La CUP ha votat en contra de la prohibició per error.

Marc Toro
4 min

BarcelonaCiU i PP han impedit aquest dimecres al Parlament la tramitació -mitjançant esmenes a la totalitat- de la proposició llei de prohibició de prospeccions i explotacions d'hidrocarburs no convencionals per mitjà de fracturació hidràulica o fracking. La proposició ha estat presentada per ICV-EUiA i ha rebut el suport d'ERC, PSC i CUP, malgrat que els tres diputats de la CUP han votat a favor de les esmenes de CiU i PP, i per tant en contra de la prohibició. C's s'ha abstingut en la votació de les esmenes a la totalitat.

El diputat del grup parlamentari d'ICV-EUiA Salvador Milà ha exposat els motius pels que el seu partit presentava la proposta, que passen, en primer lloc, per les diverses conseqüències negatives que aquesta aquesta tècnica té pel medi ambient. Milà també ha parlat dels "riscos socials importants" i de "l'impacte brutal del fracking sobre el treball, benestar i salut, i la destrucció d'activitat agrària i ramadera". "Els propietaris dels terrenys es veuen amenaçats a l'expropiació si no cedeixen els terrenys a l'explotació", ha comentat a tall d'exemple

D'altra banda, el diputat ecosocialista ha volgut destacar l'impacte negatiu que té aquesta tècnica sobre model energètic del país: "només allargariem unes dècades més la nostra dependència del gas i el petroli", ha dit. En aquest sentit, ha fet una crida al Parlament a apostar "d'una vegada" per les energies renovables, i ha demanat al Govern que deixi sotmetre's a "interessos econòmics".

"És el moment d'aturar el fracking", ha dit el diputat, i ha deixat clar la necessitat que aquesta prohibició es faci extensible a tot el territori, i no només a algunes comarques concretes. "Ja no serveixen excuses de mal pagador", ha dit al Govern.

Al torn d'esmenes a la totalitat, el diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó ha considerat "respectable" la proposició de llei, però ha instat a ICV-EUiA a "no posar la carreta per davant dels bous" i a optar, abans de plantejar una llei, per la creació d'una comissió d'estudi -inclòs a l'ordre del dia del ple-. "No els sembla raonable que abans ho estudiem? Tenim el dret els parlamentaris a estudiar aquesta qüestió?" ha preguntat Teixidó, que ha demanat a ICV-EUiA que "retirin la proposta" de llei. "Volen informar Catalunya dels efectes del fracking o només volen agitar?" ha acabat preguntant el diputat nacionalista, que ha assegurat, contràriament què afirmen els ecosocialistes, que CiU "no avala el fracking".

La diputada del PP Maria José Cuevas ha reconegut els riscos del fracking però ha deixat clar que "no existeix un clamor internacional contra" aquesta tècnica. En aquest sentit ha afirmat que "prohibir, limitar o entorpir el desenvolupament del fracking duu lloc a la prohibició d'algunes energies renovables" molt vàlides. "Si els riscos són controlables, no cal prohibir la tècnica", ha explicat Cuevas.

ERC, PSC i CUP a favor de la proposta de llei

El diputat d'ERC Marc Sanlgas ha contestat a Teixidó: "Estem aquí per culpa de vostès, per com han gestionat aquest tema". ERC ha expressat el seu suport a la proposició de llei per aturar les prospeccions mitjançant fracturació hidràulica, al considerar que es tracta d'una "mesura necessària". "Nosaltres també estem d'acord en parlar-ne", ha dit Sanglas en referència a la creació d'una comissió d'estudi, però ha deixat clar que s'han d'anular els "permisos previs s'han aprovat sense consultar els territoris".

Sanglas ha volgut acabar la seva intervenció, apuntant que el tema del fracking "s'emmarca en un debat molt més gran, el model energètic del país". "El fracking és un model d'economia especulativa que no ens podem permetre", ha explicat, i ha afegit: "Necessitem un país que no quedin en mans de quatre interessos econòmics".

El PSC també ha donat suport a la proposició de llei. "Ens preocupa sobretot els problemes de contaminació que es poden produïr sobre l'aigua, un bé escàs al nostre país", ha argumentat el diputat socialista Jordi Terrades, que igualment ha vist amb bons ulls la creació d'una comissió d'estudi. En referència al model energètic català ha dit: "Som conscients de que el gas a Catalunya té un paper importantíssim en el consum energètic del país", tot i que ha afirmat que "el futur energètic de Catalunya i Espanya passa per les energies renovables".

En termes generals, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha "valorat positivament" l'arribada del debat del fracking al Parlament. La CUP ha donat suport a la proposició de llei d'ICV-EUiA, malgrat que a l'hora d ela votació l'ha rebutjat per error.

C's opta per l'abstenció

C's s'ha abstingut en la votació de les esmenes a la totalitat de la proposició de llei. La diputada de C's Inés Arrimadas ha considerat que la proposta dels ecosocialistes "arriba massa aviat" i ha demanat que aquesta s'aplaci fins que estigui "més fonamentada" en base als resultats d'una comissió d'investigació. No obstant això, Arrimadas ha retret al Govern que doni suport auna comissió d'estudi després d'haver concedit permisos per poder utilitzar aquesta tècnica. ENaquest sentit, ha recordat que C's ha presentat una moratòria a l'aprovació d'aquests permisos.

La diputada de C’s Inés Arrimadas ha considerat que la proposició de llei d’ICV-EUiA “arriba massa aviat” i ha demanat a la formació ecosocialista que la retiri a l’espera que la proposta pugui estar “més fonamentada” en base als resultats de la comissió d’estudi. No obstant això, Arriadas ha retret al Govern que doni suport a una comissió d’estudi sobre el fracking després d’haver concedit permisos per poder utilitzar aquesta tècnica. En aquest sentit, ha recordat que el seu partit ha presentat una moratòria a l’aprovació d’aquests permisos.

stats