Societat 08/07/2013

El papa Francesc visita els immigrants de Lampedusa en el seu primer viatge oficial

El pontífex ha llançat una corona de flors al mar en memòria dels morts en les nombroses travessies entre l'Àfrica i aquesta illa italiana

Efe
2 min

Lampedusa (Itàlia)"Reso per vosaltres, també pels que ja no hi són. Us agraeixo la vostra acollida", ha dit el Papa a les diverses desenes d'immigrants amb els quals ha conversat en arribar al port de Lampedusa, l'illa més meridional italiana, on ha llançat una corona al mar pels morts a les travessies.

Francesc, que ha encaixat les mans dels immigrants irregulars, musulmans i cristians, majoritàriament, arribats els últims dies en velles barcasses a l'illa coneguda com la porta d'Europa, ha afegit que hi era per recordar els morts, per pregar amb ells i per mostrar la seva proximitat.

Entre els immigrants hi havia molts nens i dones. Diversos dels adults han aprofitat el moment de la salutació per demanar que Europa els ajudi.

"Hem fugit de casa nostra per dos motius, polítics i econòmics. Per arribar a aquest lloc tranquil hem superat molts obstacles, els traficants ens han robat, hem patit abans d'arribar aquí", ha dit un jove immigrant irregular al Papa, al qual ha lliurat una carta.

Després de les salutacions, Francesc, sobre d'un jeep prestat per un veí de l'illa, s'ha traslladat al camp d'esports Arena, de la localitat de Salina, per oficiar una missa a la qual han assistit diversos milers de persones.

"Immigrants morts al mar, en aquestes barques que en comptes de ser una via d'esperança es van convertir en un camí de mort. He conegut la notícia [la mort de set nord-africans quan intentaven arribar a les costes italianes enfilats a les nanses d'un pesquer tunisià que van ser tallades pels tripulants] que per desgràcia tantes vegades s'ha repetit i que se m'ha clavat com una espina al cor", ha dit el Papa en l'homilia.

"Qui és el responsable de la sang d'aquests germans i germanes? Ningú. Tots responem: jo no he sigut, jo no hi tinc res a veure, deuen ser altres, però jo no. Avui ningú se'n sent responsable, hem perdut el sentit de la responsabilitat fraterna, hem caigut en el comportament hipòcrita", ha denunciat.

Després anirà a la parròquia de Sant Gerlando, on farà una breu parada, i posteriorment tornarà al Vaticà.

Per a la celebració eucarística, l'altar ha sigut construït amb una de les barcasses usades pels immigrants per arribar a l'illa, i el bàcul i el calze que utilitzarà el Papa han sigut tallats amb fustes d'aquestes barques per un artista de Lampedusa mateix.

Abans de la trobada amb els immigrants irregulars, el papa Bergoglio ha llançat una corona al mar de Lampedusa en memòria dels immigrants irregulars que van perdre la vida a les travessies quan buscaven un futur millor a Europa.

stats