Societat 24/03/2014

El cel d'Espanya, contaminat pel fum dels cotxes

L'estat espanyol incompleix la normativa europea sobre els límits d'emissions tòxiques. Els òxids de nitrogen, principals contaminants

Europa Press
1 min
Espanya supera els nivells permesos d'òxids de nitrogen (NOx), principalment a causa de les emissions derivades del transport per carretera / GETTY IMAGES

MadridEspanya i deu estats membres més de la Unió Europea van incomplir l'any 2012 els límits d'emissions contaminants dels òxids de nitrogen, l'amoníac i els compostos orgànics volàtils diferents del metà.

Nou estats europeus van superar els nivells permesos d'òxids de nitrogen (NOx), principalment a causa de les emissions derivades del transport per carretera, segons ha informat aquest dilluns l'Agència Europea del Medi Ambient. "La contaminació de l'aire segueix sent un problema molt real i només cal veure les altes concentracions de contaminació atmosfèrica recentment observades en grans àrees d'Europa occidental", ha dit el director executiu de l'agència, Hans Bruyninckx.

Espanya pertany al grup de països que, des del 2010, persisteixen en l'incompliment dels límits impostos per Europa a determinades substàncies. Al costat d'Espanya, amb una especial incidència dels òxids de nitrogen hi ha Àustria, Bèlgica, França, Alemanya, Irlanda i Luxemburg. El 2012, Espanya va superar en un 6% el màxim d'emissions permeses, dos punts menys que el 2011.

"Necessitem millorar aquesta situació mitjançant caigudes addicionals d'emissions i hem d'encoratjar les persones a prendre mesures, per exemple, mitjançant el foment d'alternatives a l'ús del cotxe", diu Bruyninckx.

Dos països –Dinamarca i Finlàndia– van excedir el límit marcat per l'amoníac durant els últims tres anys, mentre que només Luxemburg incomplir el sostre màxim dels compostos orgànics volàtils diferents del metà. Malgrat aquestes dades, les emissions d'aquests contaminants es van reduir en el conjunt de la UE entre el 2011 i el 2012 i cap dels estats membres van sobrepassar els límits de diòxid de sofre.

stats