Societat 22/07/2013

La Fundació Pasqual Maragall estudiarà la detecció precoç de l'Alzheimer amb 2.000 voluntaris

S'estudiaran fills sans de pacients amb la malaltia per determinar els factors que influeixen en la seva aparició

Europa Press
2 min
Una voluntaria durant les proves d'avaluació, a l'Hospital del Mar./ Pere Virgili

BarcelonaLa Fundació Pasqual Maragall per a la Investigació sobre l'Alzheimer i l'Obra Social La Caixa han iniciat el treball d'avaluació cognitiva de 2.000 voluntaris sans per establir les bases d'un ambiciós estudi que vol facilitar la detecció precoç i, si és possible, apuntar la possibilitat de fàrmacs per endarrerir l'aparició de la malaltia neurodegenerativa.

La investigadora principal del treball, Nina Gramunt, ha remarcat aquest dilluns que l'"objectiu és determinar els factors que influeixen en l'aparició de la malaltia" per poder prevenir o endarrerir-ne els símptomes, a través d'un objecte d'estudi innovador com és el de la perspectiva de persones sanes.

Fills sans de pacients amb Alzheimer

Els 2.000 voluntaris d'entre 45 i 65 anys que durant un any seran sotmesos a proves cognitives en una fase de preestudi són fills d'un pacient amb Alzheimer, no presenten cap deteriorament cognitiu i gaudeixen d'un bon estat de salut general, que, en cap cas, pot interferir en l'execució i valoració de les proves, segons ha indicat la neuropsicòloga.

De moment, els voluntaris del preestudi són sotmesos a l'Hospital del Mar de Barcelona a una visita de tres hores de durada, una entrevista detallada sobre antecedents familiars i personals, proves de memòria i altres capacitats, així com una extracció de sang.

L'objectiu final passa per estudiar amb detall les característiques cognitives d'aquesta població i validar eines científiques per avaluar la memòria, el raonament i altres capacitats que puguin deixar entreveure els canvis que registren els pacients, tot i que encara no hagin aparegut símptomes evidents de la patologia.

La filla de l'expresident és una de les voluntàries

La filla de l'expresident Pasqual Maragall i voluntària de l'estudi, Cristina Maragall, ha certificat el "bon funcionament del treball", i ha donat les gràcies especialment a tots els voluntaris que s'han ofert a venir i que confirmen que el treball es troba en el bon camí.

stats