Societat 28/11/2012

Gallardón anuncia que les víctimes estaran exemptes de tot el cost judicial, no només de les taxes

Els socialistes li havien recriminat que la nova llei de taxes no protegia les dones víctimes de violència de gènere

Efe
2 min

MadridEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha assegurat que les víctimes, tant de violència de gènere com de terrorisme, tràfic d'éssers humans, menors víctimes d'abusos o maltractament i discapacitats, estaran "no només exempts de taxes, sinó de tot el cost judicial", en virtut de la nova llei de justícia gratuïta.

Així ho ha anunciat aquest dimecres el ministre al Congrés dels Diputats, quan ha contestat a una pregunta de la diputada socialista Carmen Montón, que li ha retret que no s'hagin eximit les víctimes de violència de gènere del pagament de taxes en l'àmbit civil, ja que en la jurisdicció penal no s'han imposat, i ha qualificat de "masclista" la llei de taxes.

Ruiz-Gallardón li ha respost que la seva petició era "clarament insuficient i insolidària amb les dones víctimes de violència de gènere" per cenyir-se únicament a les taxes, que suposen un 10% del cost del procés, i no al fet que se'ls pagui advocat i procurador, que és el 90% del cost total.

En aquest moment, el ministre ha anunciat que les víctimes de violència de gènere es beneficiaran d'una extensió de la justícia gratuïta, i no només aquestes, sinó també els menors d'edat víctimes d'abusos o maltractaments, els discapacitats, les víctimes del tràfic d'éssers humans o les víctimes del terrorisme. "Tots ells estaran exempts, i no solament del pagament de taxes, sinó de tot el cost judicial", en aplicació, segons ha explicat, de la nova llei de justícia gratuïta que es presentarà "en dues setmanes".

Des del grup socialista han recordat al ministre el rebuig que des de tots els àmbits de la justícia ha suscitat la llei de taxes. Ruiz-Gallardón ha respost que "existeix rebuig al mal funcionament de la justícia", tal com va dir l'última enquesta del CIS "quan vostès governaven", i que ho va classificar com "el servei públic pitjor valorat".

Segons el titular de Justícia, "la llei de taxes és un instrument per resoldre aquesta situació", i ha considerat que la reacció corporativa a aquesta norma ha estat similar a la que sempre es produeix "quan s'introdueixen canvis en aquest país".

stats