Societat 29/09/2014

La Generalitat buscarà noves fórmules quan el govern espanyol impugni el decret contra la pobresa energètica

Les entitats socials reclamen mesures urgents abans que arribi l'hivern i demanen que es concreti un fons de suficiència energètica que podria arribar als 240 milions d'euros

Acn
2 min
OCUPACIÓ CONTRA ELS TALLS DE SERVEIS PER IMPAGAMENTS 
 Prop d’un centenar de persones convocades per l’Aliança contra la Pobresa Energètica, integrada, entre d’altres,  per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, van ocupar ahir durant una hora una oficina d’Endesa a Barcelona per protestar contra els talls del subministrament a les persones que no poden pagar el rebut.

BarcelonaLa Generalitat s'ha compromès aquest dilluns a la tarda a buscar noves fórmules per lluitar contra la pobresa energètica, després que el govern espanyol hagi anunciat que recorrerà davant del Tribunal Constitucional el decret llei del Govern del desembre passat, que preveia impedir el tall de subministraments a les famílies vulnerables durant l'hivern. La Taula de la Pobresa Energètica s'ha reunit i ha acordat seguir intentant pal·liar la situació, que podria arribar a afectar unes 300.000 famílies segons alguns càlculs.

Al decret llei de l'any passat només s'hi van acollir 500 famílies, una xifra "baixa" pel secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, que ho atribueix al desconeixement o al fet que moltes famílies necessitades ja reben ajudes dels serveis socials. Amb la impugnació davant del TC, se suspendrà automàticament el decret durant almenys cinc mesos, cosa que impedirà gairebé segur poder-lo aplicar aquest hivern. El Govern hi presentarà al·legacions i espera poder guanyar el recurs.

Malgrat això, mentrestant s'hauran de buscar mesures no legislatives i acordades amb totes les parts. Les entitats socials critiquen que en tots aquests mesos -aquest dimarts acabava el termini per millorar el decret per a aquest hivern- no s'hagin concretat noves mesures i ni tant sols s'hagi calculat quantes famílies vulnerables hi ha o quins són els llindars de consum mínim imprescindibles.

Torres ha explicat que, com ja estan fent alguns ajuntaments pel seu compte, com Sabadell o Barcelona, es buscaran acords amb les companyies de subministrament. Entre les mesures plantejades hi ha la possible creació d'una taxa que pagarien la resta de consumidors o la creació d'un fons de suficiència energètica amb aportacions de diverses procedències per fer front als impagaments de certes famílies. Algunes fonts calculen que caldrien uns 240 milions d'euros per cobrir totes les necessitats, però la Generalitat ja ha anunciat que no pot pagar-ho tota sola.

Per la seva banda, Toni Codina, director de la Taula del Tercer Sector, i Eloi Badia, de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, han demanat mesures urgents i concretes per aquest hivern. De moment, la Taula de Pobresa Energètica té prevista una reunió el mes d'octubre.

Arguments del govern espanyol

En un comunicat, el govern espanyol deia divendres passat que el decret català envaeix competències seves, ja que defineix les persones en situació de vulnerabilitat econòmica, cosa que suposa una discriminació respecte a ciutadans d'altres autonomies. També recrimina que el subministrament no es pugui tallar de novembre a març i que es pugui pagar entre abril i octubre, cosa no prevista en les lleis espanyoles i que "tindria repercussió directa sobre els ingressos del sector elèctric i afectaria la resta de consumidors espanyols.

Igualment també denuncia que les energètiques i les administracions públiques puguin arribar a acords, ja que això només ho pot fer el govern de l'estat, segons la seva opinió. Per últim, també acusa el Govern català de no preveure cap forma de finançament de les mesures adoptades.

En canvi, el secretari d'Empresa i Competitivitat ha assegurat que el decret català és legal i no vulnera les competències estatals.

stats