Societat 09/11/2018

Girona vol limitar el nombre i la tipologia d'animals de companyia en cada habitatge

L'Ajuntament modificarà l'ordenança de tinença d'animals per protegir el benestar d'animals i veïns

Acn
2 min
El millor  per a la salut emocional  del gos és acostumar-lo  al que pots mantenir fàcilment  al llarg de tota la seva vida.

GironaL'Ajuntament de Girona limitarà el nombre i la tipologia d'animals de companyia que habitin en cada habitatge, segons les característiques de cada immoble per tal de "garantir que visquin en unes bones condicions". Així ho preveu en la modificació de l'ordenança municipal de protecció, control i tinença d'animals. La proposta també inclou que en un sol pis no hi puguin conviure dos gossos potencialment perillosos.

Segons el vicealcalde de Girona, Eduard Berloso, aquesta actualització de l'ordenança servirà per garantir "unes bones condicions per a l'animal i que puguem actuar quan es posi en risc el seu benestar o la seva salubritat". També s'inclouen mesures per evitar molèsties als veïns d'habitatges que tenen animals i penalitzar amb una infracció greu aquells qui no recullin les deposicions.

A més, també volen elevar a una infracció greu que els amos no recullin les deposicions dels animals o que no aboquin aigua sobre de les miccions a la via pública. De fet, el text també inclou una sanció per aquells qui passegin els seus animals i no portin una bossa de plàstic o una ampolla d'aigua. El vicealcalde de Girona, Eduard Berloso, ha assegurat que aquestes mesures es fan amb la voluntat de "garantir que qui es faci càrrec d'animals, ho faci en unes bones condicions per a l'animal i que puguem actuar quan es posi en risc el seu benestar o la seva salubritat".

D'altra banda, la modificació de l'ordenança també incorporarà mesures per evitar molèsties als veïns d'habitatges que tenen animals. Els propietaris hauran de vigilar que els seus animals no embrutin les zones comunes dels habitatges i que no molestin els veïns amb els seus lladrucs. En cas que no es compleixin aquests dos requisits, s'imposarà una multa coercitiva.

Berloso ha apuntat que aquestes mesures s'han estat estudiant des de "fa mesos" i estan pensades per "mantenir una bona convivència a la ciutat entre les persones propietàries d'animals i les que no ho són".

De tota manera, l'ordenança també inclou la possibilitat de reduir-ne l'import quan la persona infractora reconegui la seva responsabilitat i efectuï el pagament de manera anticipada. Unes condicions similars a les que s'apliquen en les infraccions de trànsit. Quan una persona rebi la primera sanció lleu també podrà escollir entre pagar la multa o participar en treballs a la comunitat. Algunes de les tasques que podrien eximir els ciutadans de pagar les sancions són: actuacions d’educació ambiental, participar en procediments de mediació o prestar serveis de caràcter cívic.

De moment s'han presentat tot aquest conjunt de propostes a diversos col·lectius animalistes per tal que valorin les iniciatives del govern i hi puguin fer les seves aportacions abans del 30 de novembre. Després els tècnics avaluaran si les millores es poden afegir a la modificació de l'ordenança o no. La proposta no arribaria al ple municipal fins al mes de gener.

stats