Mobilitat

Google et diu on és el teu tren i com està de ple

FGC arriba a un acord amb el cercador i l'apli del RACC per oferir informació en temps real

Marc Parayre
2 min
FGC aposta per poder transportar més usuaris en un pla a sis anys

BarcelonaOn és el teu tren, com va de ple o si arriba amb retard són algunes de les preguntes més habituals entre els usuaris del servei de Ferrocarrils Catalans de la Generalitat (FGC). Des del desembre, aquesta informació la recollia el portal de dades obertes d'FGC, i a partir d'ara també ho està disponible a Google Transit i l'apli Citytrip del RACC. L'empresa de ferrocarrils ha arribat a un acord amb les plataformes de mobilitat per oferir les dades de posicionament de trens, ocupació, línies i alertes de servei al minut.

La iniciativa forma part de l’estratègia digital de la companyia, que té com a objectiu principal que FGC evolucioni d’una empresa de serveis ferroviaris a una empresa de mobilitat, accessible per a tothom i interoperable amb altres companyies i serveis de mobilitat dins d’un entorn digital.

Dades obertes d’FGC

El primer pas per poder compartir aquestes dades ha sigut la creació d’un portal de dades obertes que facilita a tercers la consulta per promoure la transparència i la compartició de la informació sobre mobilitat. El portal recull dades sobre els diversos serveis que ofereix FGC i complementa la informació disponible a la pàgina web, de manera que facilita que se'n puguin desenvolupar noves aplicacions. Amb el portal de dades obertes actiu, la informació queda disponible per a les empreses o usuaris que en vulguin fer ús, en aquest cas Google i el RACC.

El presidenta d’FGC, Marta Subirà, subratlla que els principals beneficis de disposar d’una plataforma de dades obertes són compartir la informació entre operadors i ens públics, “estimular la innovació i la generació de riquesa”, així com “la transparència i la informació als ciutadans”, que poden accedir a informació en temps real sobre els seus trens, en comptes de tenir-ne una visió estàtica. “La idea és poder tenir la informació en directe de tot el funcionament del servei d'FGC. Podrem saber on són els trens, l’ocupació que tenen, les incidències... i tot al minut”, afegeix.

Subirà remarca que el principal valor de les dades obertes d’FGC és que la informació al minut afavoreix la mobilitat de les persones i facilita la planificació dels desplaçaments “amb un mitjà de transport sostenible com és el tren”.

Sistema innovador al món

El portal de dades inclou informació sobre les tarifes i l'accessibilitat de les estacions, així com sobre la qualitat de l’aire a les diferents estacions i la previsió meteorològica. Amb la nova iniciativa, FGC es posiciona com un dels primers operadors al món a oferir informació en temps real amb la plataforma de Google Transit, igual que ho fan a Singapur, San Diego, Boston o Washington.

La T-mobilitat també suposarà un altre pas important, ja que substituirà tota la gamma de títols de transport actual (n'hi ha uns 80) perquè cada usuari pagui en funció de les seves rutines i de la freqüència amb què utilitzi el transport públic. En aquest sentit, les dades d’FGC s’integraran també amb els serveis del nou centre de gestió de la informació del transport de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona.

Detall d'una de les màquines adaptades ja a la T-Mobilitat
stats