Societat 03/03/2014

Barcelona prohibirà portar els gossos sense lligar

Quan s'aprovi la nova ordenança revisada, les mascotes no podran anar sense lligar fora de les àrees habilitades i hi haurà sancions de fins a 1.500 euros per aquest motiu

Maria Ortega
2 min

BarcelonaL'equip de govern de Barcelona ha presentat aquest dilluns la revisió de l'ordenança municipal de protecció, tinença i venda d'animals. El nou text inclou com a punt més destacat la prohibició de portar els animals de companyia sense lligar fora dels espais especialment habilitats. És a dir, fora del que són espais tancats destinats al lleure dels gossos. Es preveuen sancions de fins a 1.500 euros per aquest motiu. Per garantir el benestar de les mascotes, s'estipulen, d'altra banda, mesures com que els animals no puguin estar lligats més de dues hores −una, si són cadells− o estar sols a casa més de tres dies –més de 12 hores, si es tracta de gossos– o tenir un vehicle, terrassa o balcó com a domicili habitual. Es prohibeixen, a més, els collars de força.

La normativa, que ja ha aprovat la comissió de govern i ara es discutirà amb els grups i se sotmetrà al període d'exposició pública, també preveu una declaració de responsabilitat dels propietaris: qui compri o adopti un animal haurà de signar un document acreditant que no ha estat mai sancionat per maltractaments o abandonament d'animals. L'Ajuntament proposa, a més, crear un registre de maltractadors.

Es proposa, també, prohibir la criança en domicilis particulars −amb finalitat econòmica− i prohibir alimentar animals als espais públics. Es reconeixen les colònies de gats ferals −n'hi ha unes 600 de controlades a la ciutat.

La proposta de nova normativa es refereix, també, als senglars de Collserola. Es prohibeix alimentar-los i que la gent s'hi acosti.

No s'autoritza la tinença de primats a casa ni de cavalls en espais no habilitats.

Les sancions contemplades van dels 750 als 3.000 euros en funció de la gravetat de la infracció. Portar el gos sense lligar, per exemple, se sancionarà amb multes de fins a 1.500 euros, i permetre que faci les necessitats en parcs d'ús infantil, amb sancions de fins a 3.000.

El consistori preveu que a partir del setembre els gossos ja puguin pujar al metro, tal com s'havia anunciat. I descarta, de moment, els canvis que havia avançat perquè les mascotes puguin estar a les platges.

stats