SOCIETAT
Societat 11/06/2012

El Govern compta amb 35 mitjans aeris per afrontar una campanya forestal "complexa"

S'incorporen dos helitancs amb major capacitat de transport de personal

Acn
2 min

BarcelonaEl Govern comptarà amb un total de 35 mitjans aeris per afrontar una campanya forestal que es preveu "complexa i difícil", segons ha explicat el conseller d'Interior, Felip Puig, durant la presentació de la flota a l'Aeroport de Sabadell.Entre les novetats, hi ha dos helitancs amb major capacitat per transportar persones.

En total, són 12 helitancs, 5 helicòpters de comandament, 4 helicòpters polivalents, 2 helicòpters de rescat, 4 avions de vigilància i atac amb operació terrestre i 4 avions de vigilància i atac amb operació amfíbia. El conseller ha destacat que es podran captar i transmetre imatges des de les càmeres instal·lades als helicòpters.

El Govern també podrà comptar amb un helicòpter Kamov, amb base a Montflorite (Osca) i 3 hidroavions amfibis amb bases a Pollença (Illes Balears) i Saragossa (Aragó). Aquests són mitjans del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Mabient.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha visitat aquest dilluns la flota aèria a l'Aeroport de Sabadell. Des d'allà, ha assegurat que la Generalitat està preparada per una campanya "que es preveu complexe i difícil" i que "exigirà d'una òptima coordinació". En aquest sentit, ha reiterat que les sequeres i les glaçades d'aquest hivern han provocat "una situació més fràgil als boscos". Per això, ha demanat el suport de la societat civil per "evitar imprudències que puguin ocasionar foc".

Noves incorporacions i ús de la tecnologia

La flota que combatrà els incendis ha incorporat aquest any dos nous helitancs amb major capacitat de transport de personal. Segons el conseller, aquests aparells tenen una major estabilitat i permeten una major aproximació als punts difícils. A més, poden transportar unitats senceres dels GRAF. Puig també ha destacat que els helicòpters polivalents portaran càmeres que permetran captar i transmetre imatges en viu.

Durant la campanya forestal els mitjans aeris estaran repartits de forma estratègica per tot el territori català i estaran coordinats des de la Sala Central dels Bombers, ubicada a Cerdanyola del Vallès.

Mitjans amb comandament a distància

Felip Puig, d'altra banda, ha explicat que el Departament està estudiant la possibilitat d'incorporar mitjans no tripulats i dirigits amb comandaments a distància. Segons el conseller, es tractaria de mitjans per ser utilitzats per operacions "més repetitives o d'observació" que també es podrien utilitzar en l'àmbit policial. De moment, ha dit que "estan treballant amb diferents empreses" i que la incorporació dependrà de la viabilitat econòmica.

D'altra banda, ha explicat que el seu Departament ha tingut una primera reunió amb el cos dels bombers voluntaris per revisar el seu reglament. En aquest sentit, espera que el nou text pugui estar aprovat "al llarg d'aquest any".

stats