Societat 25/05/2018

El govern espanyol obliga Sitges a suspendre una consulta sobre la segregació d'un barri

L'Ajuntament atura la convocatòria per protegir els treballador públics però critica l'Estat per haver-s'hi oposat

Ara
2 min
El barri de les botigues de Sitges just al límit amb el terme municipal de Castelldefels

BarcelonaL'Ajuntament de Sitges s'ha vist obligat a suspendre per ordre del govern espanyol la consulta popular no referendària que tenia prevista per a aquest dissabte perquè els veïns votessin la segregació del nucli de les Botigues de Sitges. L'objectiu era saber l'opinió dels veïns de les Botigues sobre si volien passar a formar part de Castelldefels, el municipi en què fan la seva vida diària, ja que és just al costat.

Gairebé 2.000 veïns de més de 16 anys tenien dret a vot, amb una resposta binaria de 'sí' o 'no' a la següent pregunta: "Està d'acord que el nucli de les Botigues de Sitges se segregui del municipi i proposa la seva annexió al municipi de Castelldefels?" Tot i que portava setmanes convocada i la zona era plena de cartells que l'anunciaven, la Delegació del govern espanyol a Catalunya va fer arribar dijous una petició per a la "immediata suspensió" de la consulta.

L'advocat de l'Estat argumenta en aquesta petició que el consistori de Sitges no té l'autorització prèvia per part de l'executiu, que ha de donar llum verda via consell de ministres a una convocatòria així, segons informa Europa Press.

Sitges ha manifestat el seu "total desacord amb aquesta interpretació" i la seva perplexitat amb el procediment que l'Estat ha escollit per comunicar la prohibició, a pocs dies de la consulta i mitjançant una trucada a l'alcalde i un correu electrònic.

L'Ajuntament assegura que ha seguit el procediment legal "amb rigor i transparència" a l'hora de preparar el procés participatiu, tot i que ha decidit suspendre la consulta per protegir els treballadors públics i les persones que havien de treballar en l'organització del procés.

La qüestió que aborda la consulta és una reclamació històrica dels veïns de les Botigues, que administrativament pertanyen al municipi de Sitges, del qual els separen gairebé 14 quilòmetres i on paguen els impostos, encara que habitualment utilitzen els serveis de Castelldefels, com ara les escoles i els ambulatoris.

stats