Societat 14/06/2017

El Govern obre un expedient al professor de l'institut de Lleida per les paraules homòfobes

Ensenyament va descartar sancionar-lo, però la direcció general d'Igualtat de la Generalitat està estudiant el cas

Acn
2 min
Concentració dels estudiants de l'institut Samuel Gili i Gaya

BarcelonaLa direcció general d'Igualtat de la Generalitat ha obert un expedient informatiu al professor de l'Institut Samuel Gili i Gaya de Lleida acusat pels alumnes d'haver fet un discurs homòfob durant una de les seves classes. En una entrevista a l'ACN, el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha explicat que l'expedient s'ha obert a partir de la denúncia presentada per l'entitat Colors de Ponent, i que ara s'inicia un procediment que caldrà veure si acaba en sanció o no. Si hi hagués sanció, podria ser d'entre 300 i 1.700 euros. Amorós ha qualificat "d'extraordinàriament positiva" la reacció dels alumnes davant d'un tema que anys enrere era considerat "tabú" entre els adolescents.

Després que l'entitat Colors de Ponent hagi comunicat els fets a la direcció general d'Igualtat del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, s'ha obert un expedient informatiu al professor de filosofia. De moment, s'ha iniciat una fase de recollida d'informació en la qual s'escoltaran les parts abans de decidir si s'obre un procediment sancionador. Aquesta és una via administrativa que només es podria aturar si es conclogués que els fets tenen caràcter penal, ja que llavors el cas passaria a l'àmbit judicial.

Segons han denunciat els estudiants, durant una de les seves classes el professor de filosofia hauria afirmat que l'amor entre dues persones del mateix sexe era amistat, no amor, i que les persones homosexuals eren "antinaturals". També hauria dit, segons els alumnes, que l'homosexualitat era una patologia, "una malaltia". Uns dies després, el professor va mostrar el seu penediment a les autoritats educatives i es va disculpar amb els alumnes. El docent, de 64 anys i amb problemes al cor, ha agafat la baixa a causa de la seva patologia, agreujada per la situació viscuda.

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania ha remarcat que la llei contra l'homofòbia aprovada al Parlament l'any 2014 "s'està desplegant en tots els àmbits" i ha posat l'exemple que a Catalunya s'ajuda "les persones que volen fer un canvi de sexe" o bé que les persones transsexuals, transgènere i intersexuals puguin ser anomenades amb el nom corresponent al gènere amb el qual s'identifiquen a la universitat o a la targeta sanitària.

stats