Societat 27/08/2019

El Govern aprova el decret perquè els infermers s'acreditin per dispensar alguns medicaments

Preveu un sistema més àgil per al personal dels centres del sistema públic de salut

Acn / Ara
3 min
Personal mèdic i una pacient en un dels passadissos de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts el decret perquè els més de 45.000 infermers de Catalunya puguin acreditar-se per indicar i dispensar alguns medicaments i productes sanitaris, els que no estan subjectes a prescripció mèdica. Per aconseguir l'acreditació, d'acord amb un decret estatal, caldrà complir dos requisits: tenir el títol del grau d'infermeria o equivalent i acreditar un mínim d'un any d'experiència o haver superat un curs d'adaptació gratuït que està elaborant el departament de Salut amb el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya. A més, es preveu un sistema d'acreditació extraordinari i més àgil per als que treballin en centres del sistema públic de salut de Catalunya, i que serà coordinat pels mateixos centres assistencials.

L'acreditació servirà per a cures generals o especialitzades. Des del moment que l’obtinguin ja podran dispensar medicaments no subjectes a prescripció mèdica. Això suposa un ventall de més de 4.700 productes sanitaris finançats, com ara apòsits, gases i bosses d’ostomia, i més de 1.000 medicaments que no necessiten prescripció d'un metge, la gran majoria dels quals no estan finançats.

Tots els tràmits per acreditar-se seran electrònics i hauran de ser els mateixos professionals els que els sol·licitin. Ara bé, com que la major part dels infermers a Catalunya ho fan en el sistema públic de salut ‒uns 30.000 aproximadament‒, el decret preveu un procediment extraordinari i més àgil per a aquests professionals durant els primers quatre mesos després de la seva entrada en vigor. En concret, els que portin més d'un any treballant en un centre del sistema Siscat no s’hauran de preocupar de tramitar la seva sol·licitud, ja que seran els mateixos centres els que faran els tràmits, amb el consentiment previ dels professionals. D’aquesta manera, es preveu tenir-los tots acreditats abans d'acabar l’any.

El procés de tramitació anirà a càrrec de l’Oficina de Gestió Empresarial del departament d’Empresa i Coneixement, i culminarà amb una resolució final en un termini màxim de 6 mesos de la direcció general de Professionals de la Salut del departament de Salut.

En el cas dels infermers que treballin en centres del Siscat, l’ordre de dispensació infermera dels medicaments i productes sanitaris s’incorporarà a la recepta electrònica, integrada en el pla de medicació del pacient. Per poder-la fer efectiva, el Servei Català de la Salut (CatSalut) completarà l’adequació de l’aplicatiu informàtic de la recepta electrònica en els pròxims mesos.

Pel que fa a les actuacions amb medicaments subjectes a prescripció mèdica ‒que són la majoria de medicaments que els infermers utilitzen en les seves pràctiques professionals quotidianes‒, encara s’està pendent que el ministeri aprovi els protocols i guies de pràctica assistencial en què s’ha d’emmarcar l’ús d’aquests medicaments per part dels infermers.

Bo però insuficient

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), que representa més de 50.000 professionals, ha enviat un comunicat per "celebrar" el decret del govern de Catalunya. "La lluita per aconseguir esmenar el gran error de la llei del medicament, en què no es reconeixia la infermera com a subjecte prescriptor, fa molts anys que dura i no resoldrem definitivament el problema fins a aconseguir esmenar aquesta llei –explica Núria Cuxart, degana del CCIIC–, però aquest moment i aquest decret és importantíssim no tant pel que ens permeti fer en termes pràctics, que encara no s’acosta al que necessitem, com pel que representa haver traspassat la immensa barrera que ens impedia prescriure". Segons la degana: "Un cop acreditades podem seguir treballant per millorar les condicions en què les infermeres podem fer, amb seguretat legal, el que fa anys fem dia a dia pel que fa a la prescripció infermera, i demostrar sense obstacles legals els seus beneficis".

stats