Societat 31/07/2012

El Govern reclama el traspàs "complet" de Rodalies

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha presentat aquest dimarts el full de ruta per assolir-lo i ha exigit a l'Estat que compleixi amb els seus compromisos pressupostaris

Ara
2 min

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha presentat aquest dimarts el full de ruta del Govern per assolir el traspàs complet de Rodalies. El document aprovat posa de manifest “la manca d'inversions en els darrers 20 anys” a la xarxa i recorda que 12.826 trens s'han vist afectats el 2011 per incidències “remarcables” al servei. A més, el 53% d'aquestes incidències van ser per avaries en la infraestructura (tant a les vies, com en els sistemes de control de trànsit o a les instal·lacions elèctriques) i el combois. Per això, Recoder, que ha remarcat que "només s'ha fet un pseudotraspàs de Rodalies", perquè "no ha servit per millorar la xarxa de Catalunya ni ha donat capacitat al Govern per introduir-hi millores".

Recoder ha remarcat que han valorat positivament el decret de l'Estat que introdueix mesures liberalitzadores, perquè obre la porta a triar l'operador ferroviari. Tot i que ha assenyalat que és un pas que arriba "amb un any i escaig de retard" en relació al que s'havia acordat. Ha explicat, però, que la seva principal "fricció" amb el ministeri de Foment es basa en la "no-resposta als problemes d'infraestructura ferroviària que pateixen centenars de milers d'usuaris a Catalunya".

Per això ha exigit el compromís pressupostari de sostenir el contracte de servei de Renfe fins al 2015, que, segons ha concretat, requereix 148 milions d'euros. També ha remarcat la necessitat de liberalització, però ha indicat que "no és suficient", que també cal que arribin els milions d'euros compromesos.

A més, el Govern subratlla que per ara només s'ha complert un 7% del pla d'infraestructures ferroviàries de rodalia de Barcelona 2008-2015. Això es tradueix en el fet que el ministeri de Foment només ha invertit 277 milions dels 4.000 previstos i Recoder ho ha relacionat amb la baixada de passatgers que ha patit Rodalies.

stats