El Govern frena l'obertura de bars i restaurants per sopar: "Haurà d'esperar"

El risc de rebrot torna a estar per sobre dels 200 punts i la velocitat de contagi puja fins a l'1,06

Nuria García Estella
2 min
La terrassa d’un restaurant a l’Eixample, buida. L’hostaleria portarà als tribunals les compensacions davant la falta d’ajudes.

BarcelonaTot i que la setmana passada la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, va dir que calia donar aire als negocis, sobretot pensant en Setmana Santa, aquest dilluns, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha avisat que això no serà una realitat properament. El repunt de les dades a Catalunya en els últims dies fa que el Govern vulgui ser prudent i, per tant, la previsió és no fer passos endavant en els pròxims dies. "Amb el repunt de l'última setmana, l'obertura de bars i restaurants per sopar haurà d'esperar uns dies més", ha dit Budó, que ha afegit: "Tornem a estar en pujada i la baixada a les UCI s'està produint molt més lenta del que hauria de ser, hem incrementat una mica el percentatge de positivitat i hem de ser molt curosos".

El cert és que les dades proporcionades aquest dilluns per Salut indiquen que, tot i que molt lentament, els indicadors empitjoren: el risc de rebrot torna a estar per sobre dels 200 punts (201) i la velocitat de contagi (Rt) puja una centèsima, fins a l'1,06. Budó ha explicat que l’objectiu del Govern és mantenir “l’equilibri” entre evitar que el virus avanci i poder anar tornant a poc a poc a la normalitat. Així, ha recordat que el Govern és conscient de la “restricció de llibertats” que significa el toc de queda. “No deixen de ser restriccions a la teva llibertat individual“, ha dit. Budó ha apuntat, en tot cas, que confia poder capgirar la tendència, però ha enviat un avís a la població quan ha dit que cal fer tot el que calgui per evitar una quarta onada. "Estem en un període d'estancament a les portes d'unes jornades festives", ha dit Marc Ramentol, secretari general de Salut, a RAC1. "Considerem que mantenir el confinament perimetral de les comunitats per Setmana Santa és una mesura encertada", ha afegit.

Pel que fa a la resta de dades, Salut ha informat de 601 contagis nous (540.999 des de l'inici de la pandèmia) i 20 noves defuncions (21.148 en total). Als hospitals, tot i que lleugerament, les dades també empitjoren: hi ha 25 ingressats nous a planta (1.431) i un a l'UCI (411).

"A l'agost, el 70% de la població estarà immunitzada"

Pel que fa a la vacunació, en les últimes 24 hores s'han vacunat 10 persones amb la primera dosi (663.988 en total) i 178 amb la segona (344.912 en total). Tot i això, Marc Ramentol ha apuntat que, amb les previsions que tenen per a Catalunya, "hi haurà un 70% de la població immunitzada abans d'acabar l'agost" i que a mitjans de juny "gairebé un 50% de la població haurà rebut mínim una dosi".

stats