SANITAT
Societat 25/10/2011

Boi Ruiz: "Ha arribat l'hora de la veritat"

El conseller de Salut anuncia que el Govern presentarà els canvis organitzatius a la sanitat catalana abans de finals d'any. Assegura que "la salut és un bé privat que no depèn de l'Estat" i que cada dia s'anul·len 1.300 visites a especialistes perquè els pacients no s'hi presenten

Joan Serra
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha avançat aquest dimarts que el Govern presentarà al desembre al Parlament el Pla de Salut, el document estratègic en el qual es vehicularan tots els canvis organitzatius que es pretenen aplicar a la sanitat catalana. "Ha arribat l'hora de la veritat", ha expressat el conseller, referint-se a la reforma inajornable del sistema sanitari per fer-lo sostenible. Ruiz, que ha participat en la Trobada del Sector Sanitari organitzada per Iese, ha insistit en la necessitat d'obrir un debat polític per precisar quins recursos extraordinaris fan falta al sistema i per via de quins instruments s'han d'aconseguir.

Entre les transformacions que el Govern ha d'afrontar hi ha la reforma de l'Institut Català de la Salut (ICS). El president d'aquesta empresa pública, Josep Prat, ha confirmat a Iese la voluntat del Govern d'aplicar una "descentralització efectiva" de l'empresa. Prat ha afirmat que el camí passa per "confiar en els professionals" i "fer aliances" amb altres proveïdors de la sanitat. El president de l'ICS ha insistit que aquestes aliances s'han de concretar a partir de criteris de proximitat territorial. "Hem de passar d'un model piramidal a un de descentralitzat", ha afirmat Prat. Preguntat sobre els terminis d'aquesta reforma, el president de l'ICS ha estat explícit: "Tenim bastant clar què hem de fer i d'aquí a finals d'any tindrem clar com ho hem de fer". Prat ha expressat que l'actual model de gestió de l'ICS està "esgotat" perquè és massa rígid.

1.300 visites llençades cada dia, 330.000 l'any

Hores abans, en una entrevista a l'agència Efe, el conseller ha defensat que "la salut és un bé privat que depèn d'un mateix, i no de l'Estat", i ha anunciat que el seu departament està estudiant un sistema d'incentius per aconseguir un ús racional dels recursos sanitaris. Ruiz argumenta que el sistema té uns recursos escassos, menys dels que es necessiten, i que cal usar-los bé, "la qual cosa comporta una política de racionalització", ha destacat.

Boi Ruiz ha remarcat que "no hi ha un dret a la salut, perquè aquesta depèn del codi genètic que tingui la persona, dels seus antecedents familiars i dels seus hàbits, que és el que seria l'ecosistema de la persona", i que "l'usuari ha de sentir la responsabilitat moral que quan no tracta bé a la seva salut l'hem de pagar entre tots". També ha advertit que cada dia es deixen de fer a Catalunya 1.300 visites d'especialistes programades "perquè els pacients no es presenten a les cites". Cada any, es perden 330.000 vistes de metges especialistes, "un excés de recursos que té un cost anual de més de deu milions d'euros".

La plataforma Dempeus per la Salut Pública s'ha manifestat sobre aquestes afirmacions del conseller. "

stats