Societat 03/07/2014

Una cadira d'una roda permet a persones amb discapacitat visitar zones inaccessibles del Parc de Sant Llorenç del Munt

L'Obra Social La Caixa i la Diputació de Barcelona posen en marxa una prova pilot, i segons els resultats s'estendrà a la resta de parcs naturals

Acn
2 min
Una persona amb discapacitat fent ús de la cadira Joëlette, portada per dues persones al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt

MatadeperaLes persones amb mobilitat reduïda podran visitar qualsevol espai del Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac gràcies a una cadira d'una roda amb què la persona és portada per voluntaris o pels seus acompanyants. Es tracta de la cadira Joëlette, que consta d'una roda i que necessita entre dos i quatre persones per ser transportada.

La nova eina permetrà que persones que tenen una discapacitat total puguin anar per senders i camins inaccessibles i no només per les zones adaptades. L'aportació d'aquesta cadira sorgeix del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social La Caixa.

El Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac compta amb diverses eines per permetre que persones amb mobilitat reduïda o qualsevol altre tipus de discapacitat puguin visitar l'entorn natural sense límits. Fins ara això no era del tot possible, ja que hi ha camins per on aquest col·lectiu no podia passar.

Per pal·liar aquesta situació, la Diputació de Barcelona, en conveni amb l'Obra Social La Caixa, ha inclòs en el seu material la cadira Joëlette, originària de França. Aquesta cadira té una sola roda i dos manillars, tant davant com darrere, perquè altres persones la portin. La cadira forma part d'una prova pilot, i segons els resultats i la demanda es podria ampliar a altres parcs.

Salvador Torres, de Prou Barreres, ha provat aquest dijous la cadira i s'ha mostrat molt satisfet de la incorporació d'aquesta eina. Considera que d'aquesta manera s'amplien les possibilitats d'una persona amb mobilitat reduïda pel que fa al seu oci.

De moment, el parc només compta amb una cadira d'aquestes característiques, que té un cost d'uns 3.000 euros. Per poder fer-ne ús, cal que l'interessat es posi en contacte amb els responsables del parc per tal de concretar quin dia i a quina hora necessitaran la cadira. A més, el parc posa a disposició de la gent voluntaris que portin a la persona amb discapacitat, si aquesta no va amb acompanyants que puguin fer-ho.

La cadira Joëlete és la principal novetat dels materials que té a disposició d'aquest col·lectiu el Parc de Sant Llorenç del Munt, però també s'hi poden trobar altres eines com bicicletes de mà tàndems, terceres rodes per a cadires de rodes o barres direccionals.

Tots aquests materials són el resultat del conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social La Caixa, que es va iniciar el 2005. El director general de l'Obra Social, Jaume Lanaspa, i el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació, Joan Puigdollers, han destacat la importància del conveni, ja que ha permès posar en marxa 230 projectes, dels quals s'han beneficiat 977 persones.

stats